Dildo

udgivet:

Sexlegetøjets historie

Kære læsere – vi skal nu snakke om sexlegetøjets historie!

Denne gang er der en historietime på programmet, da jeg stødte på en artikel om et usædvanligt arkæologisk fund tilbage fra 2010, der tyder på, at sexlegetøjets historie kan spores tilbage til stenalderen.

Ved en udgravning af en stenalderboplads i Sverige, fandt man nemlig et redskab formet som en penis. Det er redskabets karakteristiske form, der gør, at arkæologerne i den svenske by Motala er tæt på at tolke det som en dildo. Tidligere har en tysk arkæolog fundet et lignende værktøj, som han mente har været brugt som dildo. I Nordeuropa er der altså tegn på, at sexlegetøjets historie kan spores 6000 år tilbage i tiden! I kan jo selv se efter på billedet:

sexlegetøjets historie

Andre historiske fund har også vist, at sexlegetøjet langt fra er et moderne fænomen.

Der menes at være historisk belæg for, at man allerede 26.000 år før vores tidsregning, havde genstande, som lignede såkaldte gude-figurer. Men ved nærmere inspektion, har vist sig at være fallos-symboler – altså udsmykkede stenfigurer formet som penisser.

Sexlegetøjet er ligeledes beskrevet i historiske og religiøse tekster. Her står følgende citat skrevet i Biblen under Det Gamle Testamente: Af de prægtige smykker af guld og sølv, som jeg havde givet dig, lavede du figurer af mænd og horede med dem.” Ezekiels Bog 16,17

Fortidens stripshows og dildoer med udløsning

De gamle grækere havde dildoer lavet af læder, som de kaldte “Olisbos”. Dildoerne var en almindelig handelsvare sammen med fin olivenolie, der blev benyttet som glidecreme. Historiske beskrivelser fra denne tid fortæller, hvordan kvinder underholdt datidens mænd med dans og efterfølgende se. Under dansen benyttede de såkaldte Olisbos, hvilket sandsynligvis har mindet om nutidens dildoshows.

I det gamle Rom var dildoerne lavet af sten, der til dels var et symbol på held. Dog er der tegninger fra perioden, der afslører, at kvinderne på den tid benyttede dem som sexlegetøj i hjemmet.

Det 17. århundrede udarbejdede man en kopi af mandens penis, så tæt på virkeligheden som muligt. Det resultererede i en genstand af elfenben formet som en penis. Det unikke ved denne genstand var, at den kunne skilles ad og fyldes med olie eller honning. Her var formålet at skabe en falsk udløsning. Det dildolignende objekt gav altså ikke kun tilfredsstillelse, men smurte også kvinden ind i honning.

Sexlegetøj som medicinsk behandling

Efter den ejakulerende dildo kom de første strap-on dildoer, der var udstyret med en simpel snor til at spænde om livet. Man mener, denne dildo var svær at anvende i praksis, da den var lavet i kanvas. Derudover var den stor og klodset. I filmen ‘Hysteria’ vises et lignende apparat. Dette stykke sexlegetøj var ikke alle mands eje på denne tid, da man kun kunne finde den hos læger og terapeuter, der behandlede datidens kvinder for det såkaldte hysteri.

Hysteri var et udbredt fænomen i 1880’ernes Europa.

Det var angivet som en lidelse, der blandt andet forårsagede hovedpine og “dårlige nerver” i form af angst, irritation og forhøjet sexlyst hos kvinderne. Lægerne mente, at tilstanden var forårsaget af en overbelastet livmoder, hvor den bedste kur var stimulering af denne med håndkraft. På den tid kunne læger eller sygeplejersker bruge op til en time på at behandle disse kvinder. Netop da problemet skulle afhjælpes ved et hysterisk, kropsligt anfald – også bedre kendt som en orgasme.

Efterhånden blev det for hårdt at behandle kvindernes hysteri med håndkraft, hvilket blandt andet resulterede i opfindelsen af et elektrisk, vibrerende apparat. Også kendt som klitorisvibratoren, der altså skulle gnides mod kvindens klitoris som behandling for hendes hysteri. Dette elektriske vidunderapparat blev fremstillet til medicinsk brug, men blev gennem 1900-tallet også udbredt til private, da det gik op for datidens “legetøjs-producenter”, at vibrationer mod klitoris var en stor succes hos kvinderne. Her havde vi altså begyndelsen på sexlegetøjets æra, som har medført, at vi i dag har alverdens elektroniske apparater til at afhjælpe kvinders “hysteri”.

sexlegetøjets historie

Sexlegetøj fra 1900-tallet til i dag

I Danmark lanceredes salget af dildoer i 1908, hvor man kunne købe den allerførste dildo til 24,50 kr., hvilket i dag svarer til 1600 kr.! I 1920’erne kom der de såkaldte “Blue Movies”, der oftest var med kvinder, som tilfredsstillede sig selv med en dildo. I dette årti opfindes glidecremen, og salget af sexlegetøj var åbenlyst, selvom man ikke måtte reklamere for det. Dildoerne blev i stedet solgt som ‘massagestave’ til behandling af spændinger.

I denne uge er der business sexmesse i Hannover, Tyskland, hvor et dansk firma er taget ned for at tjekke alverdens nyheder på markedet. Det har været muligt at følge ejeren, som giver sit bud på, hvad der bliver populært det næste års tid. Her får man virkelig øjnene op for, hvor meget industrien har udviklet sig, da nyhederne på markedet omhandler alt fra en selvsiddende klitorisvibrator til en penetrerende dildo. Der sker altså noget hele tiden indenfor sexlegetøjets verden, som altså i første omgang startede som behandling af kvinders hysteri tilbage i 1800-tallet.

Med disse ord siger jeg tak for i dag og håber I har lært noget under denne historielektion. Miss Felicity

LÆS OGSÅ: Billigt sexlegetøj under 350 kr. – den ULTIMATIVE guide

Se Også