Misgrey-blog-cover-stående-kvinde

udgivet:

Hvorfor fejrer vi overhovedet Valentinsdag?

Kære læsere.

Så blev det Valentinsdag, hvilket de fleste forbinder med at få blomster og chokolade af kæresten som et symbol på den kærlighed, man føler for hinanden.

Samtidig blev det tid til den første tema-søndag her på Miss Grey, hvor jeg i fællesskab med sidens tre andre bloggere Miss Quinn, Miss Lara og Miss Vanilla debatterer forskellige emner relateret til livet som ung kvinde.

Personligt har jeg ofte stået ansigt til ansigt med denne mærkedag som single. Her var mit eneste selskab en halv liter is og en tøsefilm.

Tidligere har jeg altså været singlepigen, der elskede at hade Valentinsdag. Men sådan er det ikke i år. I dag skal jeg nemlig fejre “de elskendes helligdag” sammen med Mr. Boyfriend.

Jeg har det faktisk meget svært med denne mærkedag, da jeg ikke bryder mig om at skulle være romantisk på kommando.

For hvad hvis det ikke lige er den dag, jeg elsker min kæreste allermest? Skal jeg så absolut komme med en romantisk gestus netop den dag for at være en god kæreste? Jeg synes ikke, at det skal føles som en pligt at fejre den kærlighed, man har for hinanden i et parforhold. Derfor vil jeg hellere gemme det til en anden dag. En dag, der er mere personlig for mit og Mr. Boyfriends forhold.

Det fik mig til at tænke på: Hvorfor fejrer vi overhovedet Valentinsdag? Er det ikke bare en amerikansk tradition, som butikkerne har valgt, at vi skal tage til os, så de kan tjene penge på os?

Fra et hedensk fertilitetsklask til en romantisk tradition

Ligesom alle andre helligdage, hvor der er tilknyttet en eller flere traditioner, er der en formel grund til, at vi fejrer Valentinsdag.

Det viser sig nemlig, at der tidligere var tale om en hedensk tradition i det gamle Rom, som de kristne fik sat skik på. Romerne brugte nemlig denne dag til at ære gudinden Juno, som var de romerske guders dronning.

Derudover symboliserede hun kvinden og ægteskabet. Den 14. februar var den officielle start på foråret i det gamle Rom. Her ofrede man til guderne, hvor man efterfølgende klaskede kvinderne med blodige stimler af dyreskind for at gøre dem mere frugtbare.

Dog gik det hele ikke op i vold.

Ifølge legenden var der nemlig også tilknyttet en mere romantisk tradition til denne dag. Her var der tale om et slags kærlighedslotteri, hvor alle byens unge kvinder skrev deres navn på et stykke papir. Dette blev lagt i en stor urne, som mændene efterfølgende kunne trække fra.

Her blev unge mænd og kvinder altså parret sammen, hvilket ofte medførte, at de blev forelskede og efterfølgende giftede sig. Dette er dog ikke grunden til, at vi i dag markerer dagen som årets mest romantiske. Dette lotteri blev nemlig dømt ukristeligt i år 498. Hvor kirkens mænd besluttede, at den 14. februar fremover skulle være dagen, hvor man fejrede præsten og martyren Skt. Valentin.

Denne præst skulle angiveligt have tjent under en kejser, der havde besluttet at gifte mænd var dårlige krigere.

…og dermed var det blevet forbudt for soldater at gifte sig. Valentin blæste på dette forbud og viede unge elskende i al hemmelighed, hvilket selvfølgelig blev opdaget og førte til, at han blev fængslet og henrettet for hans ulydighed.

Alligevel var det først i middelalderen, at de Valentins-traditioner vi kender i dag, blev etableret af digteren Chaucer, som skrev et romantisk digt i forbindelse med Valentinsdag.

I 1400-tallet sendte en indespærret engelsk hertug det første Valentinskort nogensinde til sin kone fra sit fangenskab. I 1800-tallet var det udbredt blandt englænderne at sende pænt dekorerede kort på Valentinsdag. Det var altså først i midten af 1800-tallet, at Valentinsdag blev kommercielt. Det var en amerikansk dame, der modtog sit første Valentinskort fra England i 1847, der begyndte at masseproducere dem og derved tjente en masse penge. Siden er der flere forretninger, der har spottet denne mærkedag som en genial forretningsidé.

Hvorfor fejrer vi overhovedet Valentinsdag

Fordele og ulemper ved at fejre Valentinsdag

Som jeg ser det, er der en række fordele og ulemper ved at fejre Valentinsdag. Efter at have fået øjnene op for, at der er en romantisk tradition bag mærkedagen, er jeg blevet en smule blød om hjertet ved tanken om Valentinsdag. Alligevel ser jeg stadigvæk nogle ulemper ved at have en bestemt dag i romantikkens navn.

3 dårlige grunde til at fejre Valentinsdag

  1. Det er en kommerciel dag, som mange (inklusiv mig selv) tænder af på. Jeg vil meget hellere drysse lidt romantik ud på min hverdag fremfor at iscenesætte det på grund af en bestemt dag.
  2. Der er utrolig mange forventninger til Valentinsdag, og hvis de ikke bliver indfriet, kan jeg let blive skuffet eller være bange for at skuffe min partner. Sidste år blev jeg utrolig skuffet, da ham jeg datede ikke ville markere dagen sammen med mig.
  3. Da jeg var single, fik det mig til at føle mig utrolig meget alene, hvilket ikke var en særlig rar følelse.

 3 gode grunde til at fejre Valentinsdag

  1. Vi kan ikke fejre kærligheden nok, så hvorfor springe over på den dag, der er dedikeret til det?
  2. Det kan skabe spænding og nærvær i parforholdet, hvis man tænker ud af boksen og bruger dagen til at komme tættere på hinanden som par.
  3. Netop fordi det er en kommerciel dag, får jeg en masse nye ideer til, hvordan jeg kan forkæle min bedre halvdel.

Det er måske ikke helt så dårligt at fejre Valentinsdag, når det kommer til stykket. Men for at det ikke skulle blive alt for klicheagtigt og romantisk, har vi valgt at give dagen et frækt twist herhjemme. Du kan få inspiration til at planlægge din egen frække date her.

Hvad er din holdning til Valentinsdag? Skriv gerne en kommentar til indlægget.

Til sidst vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig Valentinsdag

KH.
Miss Felicity.

Se Også