skyggesiden-som-senfølger-efter-seksuelle-overgreb

udgivet:

Skyggesider som senfølger efter seksuelle overgreb #3

Indlæg 3 ud af 6.

Dette indlæg om skyggesider som senfølger efter seksuelle overgreb er skrevet af en af vores meget modige skribenter og samarbejdspartnere, sexolog Sara Gry Windelev. Her kan du læse hendes personlige beretning om en opvækst fyldt med vold og seksuelle overgreb. Hun har et vigtigt budskab at fortælle andre, der har været udsat for netop dette eller er pårørende. Der er en vej ud af smerten, og det er hendes ønske at fortælle og inspirere andre til netop at finde denne vej. Læs med her i hendes gribende og detaljerede fortælling. Dette indlæg er tredje fsnit i en serie af flere. Serien hedder “Gennem mørket og ud i lyset”.

Læs forrige indlæg her: Seksuelle overgreb og psykiske senfølger

Hvorfor sker det altid for mig?

Løber du også ind i de samme problemer konstant? Aaaargh, det er jo ikke til at holde ud, at skulle face de samme problemer gang på gang. Hvorfor sker det altid for mig, tænker du måske? Vi er alle sammen nogle følsomme individer, og de ting der sker for os i livet, former os som de mennesker vi er.

Det er også derfor vi ændrer os hele tiden, netop pga. de ting som sker. Og det giver os mange forskellige sider af vores personlighed. De sider vi har, finder vi frem i forskellige situationer, og vi bruger dem bevidst eller ubevidst. Vi bliver tit læst på en anden måde, end det vi selv tror vi sender ud. Der kan være ting som vi har svært ved at skjule, simpelthen fordi de er blevet et mønster: En integreret del af os.

Vores skyggesider 

Det kan være sider vi er glade for og stolte af. Desværre kan det også være sider, som vi har svært ved at forlig os med – skyggesider. Sider som kan være ufattelige hårde for vores psyke. Sider som kan skade andre og os selv. Destruktive sider som konstant vender tilbage, fordi de måske bliver tricket af en situation, som kan ligene én der ligger dybt i os. Noget gammelt og ubearbejdet.

Det kan være sider som fastholder os, eller holder os nede, og gør det næsten umuligt for os at komme videre i livet. De sider som kan bringe negative ting med og som gør, at vi ikke forstår hvorfor de samme dumme ting, bliver ved med at ske for os.

Du kan godt ændre dig!

Lad mig fortælle dig nu, at sådan behøver det ikke at være. Du kan lykkes med at ændre dine mønstre. Du kan fjerne dine skyggesider, eller lære at tøjle dem og forsone dig med dem. Og når du lærer dem rigtig godt at kende, kan du sågar vende dem til noget positivt.

Du kan lære at bruge dem på en konstruktiv måde. Du kan dele dem med andre, som har det på samme måde som dig, og skabe en forståelse og sammenhørighed som bringer en indre ro med. Det at blive forstået af andre, ligger der en kæmpe stor lettelse i.

Følelsen af accept fra et andet menneske, er smuk – det er en følelse som er med til at give indre ro. Indre ro er noget af det de fleste mennesker søger.

Ikke så underligt at det er det, de fleste af os søger i dag, hvor flere og flere går ned med stress. Der er så mange ting vi skal forholde os til. Så mange indtryk vores hjerne bearbejder hver dag. Og det kan være voldsomt, hvis vi samtidig skal deale med vores ubalancer, hvad enten de er små eller store.

Vi skal deale med vores skyggesider

Men deale med vores skyggesider bliver vi nød til at gøre. For ubalancer kan være med til at slide på sjælen. Det kan give os en følelse af et stort uforklarligt hul inden i. Noget som virkelig kan være svært at præcisere, og sætte ord på.

For det er en rigtig god ting at give sig i kast med. At lære at sætte ord på det sorte hul inde i sjælen. Den tomme fornemmelse inde i kroppen, som kan følge os gennem livet.

Her er det også vigtigt at huske, at livet er jo ikke en stationær ting. Men derimod en dynamisk ting, som ændre sig hvad enten vi vil det eller ej. Vi kan føle, at mange ting sker henover hovedet på os. Vi skifter institutioner, skoler, jobs, partnere osv. Nogle af disse ændringer kan være med til at slå os ud af kurs, og bringe vores skyggesider frem.

Skyggesider som senfølger

Hvilke skyggesider er det så jeg refererer til? Dem jeg har fokus på, er dem som man kalder for senfølger efter seksuelle overgreb. Og det kan desværre være ret mange. Det kan heldig også være få, men ikke desto mindre kan de være svære at tackle og leve med.

Det kræver hjælp og vejledning, tid og tålmodighed. For det er ikke gjort over night. Og det kan være meget svært at gøre alene. Du vil sikkert også få mange tilbagefald i din proces. Det har jeg haft, og de kommer stadig. Det er noget jeg skal leve med resten af mit liv.

Hvis jeg kan, kan du også!

Men jeg er blevet super god til det. Jeg genkender skyggesiderne, når de kommer snigende, og jeg kan tit tage dem i opløbet, inden de volder for megen skade på mig, eller andre. Tilbagefald kan faktisk også ses som en god ting. Du lærer nemlig at blive opmærksom på faldgruber og dine egne mønster.

Situationer som du måske skal undgå eller bede om hjælp til. Og det er helt i orden at ”falde og slå sig”. Græd ud, rejs dig op igen, børst dine knæ af og gå videre igennem livet. Nu er du endnu en erfaring rigere. Du bliver så klog af at leve, og lad dig endelig ikke begrænse af frygten for fremtiden.

At fejle er en succes

At fejle betyder at du prøver. Du gør noget for at få det bedre, og du lære med tiden, hvad du ikke skal gøre. Eller hvad du kan gøre, for at bryde det negative mønster.

Du skal ikke være bange for at fejle. For du har ikke fejlet, du har blot fundet mange måder på, hvordan det ikke har virket. Og i processen har du helt sikkert lært en masse andre ting, som du kan bruge til noget. Det vigtige er, at du reflekterer over, det som er hent dig.

Prøv at skille tingene lidt ad. Hvad var skidt ved situationen og hvad var godt? Er der noget du kan bruge i en anden sammenhæng? Vi har lært helt fra vi var små, at stræbe efter at gøre det rigtige. Vi får jo kun ros hvis vi gør det rigtige, ikke for det forkerte. Og hvis du gjorde noget forkert, og er fra min generation, ja så blev du måske oven i købet også slået for det.

Vi er bange for at fejle

Det blev faktisk først ulovligt, at slå sine børn i 1997!! Derfor tror jeg også vi er bange for at fejle. Det ligger stadig dybt i os, hvad vores forældre gjorde og sagde til os. På trods af det, prøver jeg altid at se en fejl som en succes. Især hvis jeg forstår at lære af fejlen, så det er jeg meget opmærksom på at gøre.

Derved bliver fejlen også en lille ting, som jeg kan slippe. Altså en del af noget positivt. Jeg er et skridt nærmere på at forstå mig selv og tættere på min indre ro. De fejl jeg laver, er jeg heller ikke bleg for at sige undskyld for. Jeg vender den også gerne med andre, især den jeg har begået fejlen overfor.

Det bringer forståelse, og det giver mig en følelse af styrke. Jeg tør godt være ærlig. Både overfor andre, med så sandelig også overfor mig selv. Sådan har det ikke altid været for mig. Da jeg var yngre, prøvede tit at gemme mine fejl. Jeg var meget flov, hvis jeg fejlede.

Tilgivelse er selvkærlighed

At fejle er menneskeligt. Men at tilgive er guddommeligt. Du skal lære at tilgive dig selv. Det er alt for opslidende at gå rundt og slå sig selv i hovedet hele tiden. Du bruger uanede mængder energi på det. Den energi tager du fra noget, som i stedet kunne hjælpe dig.

Nemlig den indre ro du finder, ved at tilgive dig selv og andre. Troen på, at du gøre det godt, bringer også kærligheden til dig selv med sig. Selvkærlighed er noget af det vigtigste. Hvis du ikke har kærlighed til dig selv, kan du have meget svært ved dels at give kærlighed til andre, men så sandelig også svært ved at lukke andre ind.

DU ER værd at elske

Måske du synes, at du ikke er værd at elske. Det kan give et meget ensomt liv, hvis du hele tiden skubber folk væk fra dig. Men DU ER værd at elske.

Og det kan være opslidende ikke at kunne bevarer tætte relationer, fordi du så hele tiden skal bruge energi på, at opbygge nye. For mig er det sindssygt trygt og rart, at der er mennesker som kender mig rigtig godt. De mennesker elsker mig, og accepterer at jeg fejler engang imellem. Det gør de fordi jeg er et åbent og ærligt menneske, også når jeg har gjort noget, som jeg måske ikke er så stolt over.

Jeg er et heldigt menneske, fordi jeg har dem!

Hvad er senfølger?

Lad os kigge lidt på ordet senfølger. Det er givet, at det er ting som følger dig senere i livet. Altså kan de ligge langtid efter overgrebene har fundet sted.

Der er ikke et facit på hvor længe efter de indfinder sig, eller hvilke der hører sammen, eller hvor ofte de indfinder sig. Du kan sagtens have mange forskellige senfølger. De kan dukke op på forskellige tidspunkter, de kan gå hånd i hånd, eller de kan være konstante.

Du kan have dem, uden dog at være klar over, at det er senfølger du kæmper med. Jeg har lært at leve med mine, og kan genkende dem når de dukker op. Jeg er ikke synderlig begejstret for dem, men jeg har lært at acceptere dem, og at de muligvis aldrig slipper mig helt.

Senfølger udvikler skyggesider

Jeg har sluttet fred med mine skyggesider, om du vil. De har det med at dukke op, når jeg går gennem hårde perioder. Som om at det ikke var nok i sig selv, at jeg har alle mulige andre ting at deale med.

En af mine skyggesider er bl.a. om en lille stemme, som fortæller mig, at jeg ikke er god nok. At jeg ikke er elsket. Og det ved jeg heldigvis, er en stor fed løgn. Der er mange som elsker mig, og det er jeg sikker på at de gør, fordi jeg selv er god til at give kærlighed. Jeg er et empatisk menneske, og jeg gør mig umage for, at være 100% tilstede, når jeg taler med mennesker.

Jeg holder meget af, at lytte til deres livshistorier. Det lærer jeg en hel masse af, og det fortæller mig hvem de er, og hvordan jeg skal møde dem. Jeg vil gerne lytte, og jeg vil gerne hjælpe. Og det at blive set som det menneske man er, er noget vi alle ønsker.

Det er en gratis gave vi kan give til hinanden. Hvorfor er du værd at elske? Ved du det? Jeg er sikker på, at hvis du lukker øjnene og mærker efter, kan du fornemme det. Vi har dem alle.

De gode sider. Men også de dårlige. Og det er helt okay. Vi er nemlig hele mennesker.

OPGAVE: Find frem til dine egne skyggesider

  • Lav evt. en liste over alle de gode sider du har, små som store.
  • Alt tæller og det kan være rigtig godt at få dem ned på papir, så bliver de nemlig endnu mere tydelige for dig.
  • Dine skyggesider er alle de upolerede og rå sider af dig, som du skammer dig over og ofte fornægter. Det kan fx være dårlig selvtillid, grådighed eller intolerence. 

Nu er du opmærksom på dine skyggesider og kan begynde at arbejde på at acceptere, at de er en del af dig. Du har nemlig helt ret til at have grimme og upolerede sider. Når du først acceptere dem, kan du nemlig nemmere kontrollere dem samt forholde dig til, at de er der.

Læs næste afsnit i denne serie af Sara Gry Windelev: Jeg fandt trøst i en ligesindet #4

Skyggesider

Kontakt Sara

Har du brug for at komme i kontakt med Sara Gry Windelev, så find hende enten på vores medlemsside: Missgreyclub.dk eller på Facebook.

Hos Missgreyclub.dk kan du chatte og skrive med Sara og finde svar og hjælp.

Se Også