sådan-håndtere-du-at-være-særlig-sensitiv

udgivet:

Sådan håndterer du at være særligt sensitiv

Er du en af de kvinder, som har ekstra let til tårer? Eller mærker du livet lidt mere end alle andre – føler du? Og føler du tilmed at alt dette er forkert?

Tænk om igen. For det er det ikke. Du agerer og føler bare lidt anderledes end alle andre. Og rent faktisk har det en betegnelse. Ikke at vi skal sætte et label på alt idag, men lige med dette, så er der nogle træk.

Du kan nemlig være særligt sensitiv og filtfølende overfor din omgivelser.

Hvad vil det sige at være særligt sensitiv?

Det er omtrent 15-20 procent af alle mennesker, der passer under denne betegnelse. Og i alt sin enkelthed, så handler det om, at er du særligt sensitiv, så reagerer dit nervesystem mere følsomt på stimulation og bearbejder de indtryk du får med meget større dybde end gennemsnittet.

Det gode ved dette er, at du kan opleve ting i din hverdag med en meget større intensitet end andre. Du kan også føle, at du er bedre til at forstå andre mennesker og sætte sig i deres sted. Tilmed vil du være hurtig til at opfatte sindsstemninger i de rum, som du kommer ind i. Faktisk er mange ledere særligt sensitive fordi de er hurtigt til at opfatte, hvordan deres medarbejdere har det.

Den negative side er, at du nemt bliver overstimuleret. Du kan lige pludselig ikke overskue situationer, og det eneste du kan tænke på, er at komme hjem til dig selv, hvor du igen kan lade op fra omgivelserne. Du kan også hurtigere blive ked af det over noget, som du simpelthen ikke kan slippe igen, eller lever dig for meget ind i. Du tager ganske enkelt ting tungere ind. Man siger, at særligt sensitive mennesker IKKE har godt af at se gyser-film, eller se på for mange dårlige nyheder, da det bliver for tungt at bære rundt på eller for voldsomt.

Sådan håndterer du at være særligt sensitiv

Her vil jeg godt give mine egne personlige råd. Jeg føler nemlig nogle gange, at jeg passer ind i denne boks. Jeg tror ikke jeg er den, som er mest følsom af alle, men jeg ved også, at jeg passer på mange af kriterierne.

Accepter at du føler meget mere

Mit bedste råd er at lære at acceptere din følsomhed og “embrace” det, at du bare oplever verden på en lidt anden måde end mange andre. Lad være med at flygte væk fra dine følelser, men lær istedet at være god mod dig selv, når det hele bliver for meget.

Naviger ud fra din egen metode 

Du skal lære at navigere rundt i verden på din egen måde. Sørg for eksempel for at have rum til i din dagligdag, at du kan få dit eget “space”, hvor du kan lade op fra indtryk. Det er nemlig særligt indtryk, der kan blive for meget. Prøv også at lade være med at involver dig så meget i dine omgivelser.

Nogle gange er det ikke dit job at lege psykolog for alt og alle.

Vælg hvem, som du føler du gerne vil have de dybe og givende samtaler med og sæt så grænser for det, som du ikke kan tage ind. For det handler ikke om at du ikke gider, det handler bare om, hvor meget du kan tage ind.

Brug det til din fordel

Og brug så den gave du har fået. Hvis du er særligt sensitiv, så er du ofte mere kreativ, god til at hjælpe andre, opfatte og se nye muligheder og nyde det ekstraordinære. Uden det skal blive for langhåret, så har du altså fået nogle gaver, som du kan komme langt med. Og lær så at slutte fred med alt det, du bare ikke bliver god til.

Hvis du har oplevelser som særligt sensitiv, eller er en af dem, der bare føler lidt mere end gennemsnittet, så skriv din historie ind på: kontakt@missgrey.dk 

Se Også