Maj Wismann

udgivet:

Maj Wismann guider dig: 5 tips til at booste mandens sexlyst

Er du mand, er du med garanti fanget i myten om, at ”mænd altid har lyst til sex”. Og TRO mig, det ER en myte! For mænd har det nemlig nøjagtig ligesom kvinder har det med deres sexlyst. Den kan komme og gå i perioder af ens liv. Den kan bølge op og ned, og det vil jeg komme nærmere ind på længere nede i artiklen, både hvorfor den forsvinder, men også hvad du kan gøre ved det.

Sandheden er faktisk, at en ud af 5 mænd har lav sexlyst i sådan en grad, at det påvirker både manden, kvinden og parforholdet.
Mænd KAN dog have nemmere ved at blive tændt end mange kvinder. Altså fra den første snert af sexerier i luften til at de er ”klar” rent fysiologisk, samt at mænd ofte er nemmere og hurtigere at tænde fysiologisk end kvinder, da pikken sidder uden på, og er nem at komme til at kærtegne og stimulere i forhold til kvindens kønsorganer, seksuelle triggere og erogene zoner i underlivet.

Men, når det så er sagt, så er der stor forskel på at være ”klar” til at have sex fysiologisk og så være super tændt og ophidset seksuelt. Der er forskel på den fysiske tænding og den psykiske tænding, og nogle mænd kan sagtens opleve en rejsning uden egentligt at have lyst til sex, bare fordi, der er en rejsning. At kvinder kan miste lysten til sex er almindelig viden, men det er stadig enormt tabubelagt for en mand, når hans lyst er væk! Og hvis hans partner også tror på myten om den evige lyst til sex, og oplever, at hendes mand ikke har lyst, så vil hun ofte begynde at tænke, at det er hende, der er noget ”galt” med, og pludselig har problemet med den lave lyst udløst en masse andre problemer i parforholdet og i sexlivet.
Heldigvis begynder det at blive mere normalt at vi snakker om og der skrives om, at mænd også sagtens kan miste deres lyst. Heldigvis. For en ting er, at man oplever et problem, noget andet er, at man tror, at man er unormal og en ud af en million. Det gør nemlig problematikken meget værre, og det bliver sværere at opsøge hjælp.

LÆS OGSÅ: Hvis du generelt har problemer med din sexlyst, udbyder Maj Wismann online kurser til netop dig

Oplever du lav sexlyst som mand, så er der 5 ting, du skal være opmærksom på

1. Er din lyst overhovedet lav?

Ej, nu stopper hun. Hvad er det for et spørgsmål at stille, sidder du måske og tænker. Men læs lige med! Undersøgelser viser faktisk, at mange af de par, hvor den ene klager over at lysten er lav, faktisk HAR en helt normal sexlyst.
Men….
Partnerens sexlyst er højere! Og derfor opleves det som om, at man aldrig har lyst til sex, fordi man altid er dén, der bliver lagt op til, fordi ens partner simpelthen kommer en i forkøbet! Jeg har aldrig siddet med et par i min praksis (som jeg har haft siden 2006), som har haft samme niveau af sexlyst hele tiden. Nogle gange, så ER kvindens sexlyst bare højere end mandens, det er slet ikke unaturligt eller unormalt. Måske oplever du lyst, hvis du har en fridag, og din partner ikke er hjemme. Måske oplever du lyst, hvis du er på arbejde. Og måske oplever du bare ikke særlig meget lyst, når du er hjemme ved familien og omkring din kæreste, fordi der foregår 1000 ting. Og når der så bliver taget initiativ til sex, jamen så er det din partner, der tager det først, og så er du åben og modtagelig og siger ja, fordi din lyst bliver vækket i situationen. Det er ikke det samme som manglende sexlyst, og du skal være opmærksom på forskellen, for det er ikke sjovt at gå og tænke, at ”jeg er sådan én, der ikke har lyst til sex”, når virkeligheden faktisk er noget andet.

2. Er det lysten til din partner, der er forsvundet?

Det kan godt være at mænds manglende lyst er tabubelagt, men hvis der er noget, der er endnu mere tabubelagt, så er det, at den faktisk ikke er væk alligevel, MEN, det er lysten til din partner der er væk. For langt de fleste mænd, jeg har talt med, har det været ekstremt smertefuldt for dem at skulle indrømme over for dem selv, men også over for deres partner, at deres sexlyst faktisk ikke fejler noget som helst, men at det simpelthen er lysten til deres partner, der er forsvundet. Hvis du mærker lyst i løbet af dagen, hvis du onanerer, hvis du stadig kan bliver tændt og ophidset, så længe din partner ikke er i nærheden… Så fejler din sexlyst intet. Men, der er et eller andet omkring din partner, eller i jeres parforhold, der ikke er sundt for dig længere, og som gør, at du ikke længere har lyst til at dyrke sex med hende. Måske har hun taget 20 kg på efter hun har født. Og ja, i medgang og modgang. Jeg ved det godt. Men vi bestemmer faktisk ikke, hvad vi selv tænder på. Og hvis man f.eks. ikke tænder på overvægt, så tænder man faktisk ikke på overvægt, og det er der intet forkert i. Det kan også være den anden vej rundt. Måske er hun holdt op med at gøre noget som helst ud af sig selv. Måske skændes i meget og har diskussioner, hvor du bliver enormt såret. Måske er det utrygt for dig at være i forholdet, fordi hun har brudt din tillid, måske været dig utro. Her er du nødt til at være 100% ærlig over for dig selv i første omgang. Hvad er det, der er sket, som gør, at du ikke længere har lyst til at gå i seng med din kvinde? Min oplevelse og erfaring er, at langt de fleste mænd de ved det godt, hvis de går en lang tur og mærker efter. Men der er flove over det, og er bange for at såre deres partner, hvis de siger det højt – så hellere bare sige: ”Jeg har bare ikke lyst til sex”.

3. Er du stresset?

Stress er en sexlyst killer og det gælder både for mænd og kvinder. Når vi oplever stress i længere perioder og ikke får givet vores krop og hjerne hvilke og restitution nok, så opbygger vi stressspændinger i kroppen. Vores krop er i konstant alarmberedskab, og boede du på stenaldersletten, så ville din krop tro, at du havde en sabeltiger i røven af dig hele tiden. Når du er stresset, er du altså på flugt – det er sådan din krop reagerer. Derfor giver det ikke særlig god mening, at man lige har lyst til sex i tide og utide. For kroppen giver det simpelthen ikke mening, at du skal formere dig, og ligge og hygge dig, når der er fare på færde. I vores del af verden, er stress en folkesygdom – og man kan sagtens være stresset uden at have lagt sig med et stresskollaps. Endnu. Din krop er en motor, og når du lægger dig i sengen om aftenen, så nytter det altså ikke noget, at den motor er brandvarm. Den skal være afkølet, ellers kommer lysten ikke (og din nattesøvn bliver af voldsom dårlig kvalitet i øvrigt, hvilket blot stresser din krop endnu mere). Du er altså nødt til at geare ned i løbet af eftermiddagen og aftenen, hvis du har haft en travl dag, for at din krop/motor ikke koger over på et tidspunkt, og hvis du vil bibeholde din sexlyst, selvom du har en travl periode. Ved længerevarende stressbelastning begynder kroppen også at prioritere produktionen af stresshormoner frem for testosteron, som er det mandlige kønshormon. De produceres nemlig af nogle af de samme byggesten i kroppen. Testosteron har faktisk en del at skulle have sagt, når det kommet til mandens sexlyst, så et lavt niveau af testosteron kan faktisk være en direkte årsag til en lavere seksuel lyst hos manden. Testosteron er det kønshormon, som har størst betydning for den seksuelle lyst både hos mænd og kvinder, men det forekommer i 10 gange så høje koncentrationer hos mænd. Hos mænd er sammenhængen mellem testosteronniveau og sexlyst også mere direkte end hos kvinder, hvor forskningen viser, at kvinders sexlyst er mere påvirket af følelsesmæssige, parforholds og sociale faktorer.

4. Er du overvægtig?

Overvægt er et kæmpe problem i vores del af verden, og når vi nu taler om testosteron, så kan vi ikke komme uden om overvægt. Undersøgelser viser igen og igen, at overvægt ved mænd og det klassiske ”bildæk” rundt om maven nedsætter testosteronniveauet gevaldigt. Og med det vi ved om testosteron…. Jo tykkere du er – jo lavere er din produktion, og jo lavere vil dit naturlige sexdrive altså være.

5. Tager du medicin?

Hvis du nu var kvinde, og havde nedsat lyst til sex, ville et af mine spørgsmål være: ”tager du prævention med hormoner i?”. Men nu er du jo en mand, der med stor sandsynlighed oplever manglende eller lav lyst, ellers læste du ikke med her. Der er helt utroligt meget medicin på markedet, som påvirker sexlysten, og mange af de klienter, jeg har arbejdet med, har faktisk ikke fået informationer fra lægen om, at den her type medicin kan påvirke lysten, og det er kommet bag på dem, når jeg har fortalt dem om det. Det er bl.a. medicin mod forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, angst og depression, der er skældt ud for at have en påvirkning.

Så hvad skal du huske?

Der er slet ingen tvivl om, at en sund krop, der får dækket sine naturlige behov i form af nok og ordentlig nattesøvn, sund kost, motion og en generel sund livsstil, hvor man passer godt på sig selv, har betydeligt bedre chancer for at opretholde en naturlig sexlyst livet igennem. Og det er uanset, om du er mand eller kvinde. Når det så er sagt, så har det faktisk også betydning for mandens sexlyst, hvis der er ballade i parforholdet.

LÆS OGSÅ:  Lær mere om Maj Wismann, der arbejder som parterapeut og klinisk sexolog fra sin klinik i Nyborg

Så mit bedste råd til dig er, pas rigtig godt på dig og jer.
De kærligste hilsner
Maj Wismann – Klinisk sexolog og parterapeut – Læs mere om manglende sexlyst her

Se Også