kompromis

udgivet:

At gå på kompromis – gyldne tips til parforholdet #1

*Indeholder reklamelinks*
Kære læser

Et ganske almindeligt parforhold begynder egentlig med et kompromis: Du opgiver singlelivet med dating og forpligtet sex til fordel for parforholdet, hvor du i stedet forpligter dig til et andet menneske. Men hvor langt bør du egentlig gå for din partner? Og hvor langt bør han/hun gå for dig?

Førstehjælp til dit sex- og kærlighedsliv: Tjek MissgreyClub ud!


Miniserie: Gyldne tips til parforholdet 

Jeg har ikke svaret på alle livets udfordringer, og jeg lever ikke selv det perfekte liv. Det jeg har er erfaring på to forskellige måder:

  1. Livserfaring – jeg har nemlig selv været i et langt og ’usundt’ parforhold og lever nu i et ’sundt’ parforhold (som selvfølgelig stadig er i udvikling).
  2. Selvlært faglig erfaring – jeg har en stor interesse for kommunikation, psykologi, filosofi og sex. Derfor har jeg også brugt hundredevis af timer på at læse bøger, lytte til podcast og læst artikler inden for disse områder.

Disse erfaringer vil jeg gerne dele med dig i denne miniserie, som jeg udgiver henover de næste måneder. Jeg kommer til at bevæge mig rundt inden for forskellige områder i parforholdet i håb om at kunne bidrage positivt til dit. HUSK mit ord er ikke lov. Sug det til dig, der giver mening for dig og smid resten ud. Jeg er her for at inspirere ikke diktere, hvordan du skal leve dit liv.


KOMPROMIS I PARFORHOLDET 

Parforholdssituation 1

Det her er et meget lavpraktisk eksempel: En dag på vej hjem fra købmanden, havde Mr. Unexpected og jeg en oplevelse, der satte nogle tanker i gang i mig. Mr. Unexpected er den type, der gerne vil gå i skyggen. Hvor jeg derimod er den type, der gerne vil gå i solen.

Her ville nogle mennesker nok lave en konflikt ved enten:
  • At ofre sig, gå i skyggen og være irriteret over det.
  • At trække kæresten modstræbende med over i solen, som bliver irriteret over det.
Vi valgte dog to andre løsninger:
  • At gå i hver sin side og begge være okay med det.
  • At gå sammen i både solsiden og skyggesiden og være okay med det.

Vi valgte altså at gå i hver vores side i gågaden – faktisk uden at sige et ord. Vi gik i samme tempo og smilede til hinanden imens. Resten af turen hjem gik vi både i sol og skygge sammen, igen, uden at snakke om det. Vi gjorde det bare. Det er et banalt lille eksempel, men jeg synes, at det demonstrerer min pointe meget godt (den kommer herunder).

Trans Day Of Visibility Lgbt GIF - Find & Share on GIPHY

Hvad det vil det egentlig sige at gå på kompromis?

Lad os kigge på Ordnet’s beskrivelse af ordet ’kompromis:’

Kompromis: Aftale eller forlig der bygger på gensidige indrømmelser i en strid, forhandling el.lign. (og indebærer ofte at man må slække på sine egne krav)

“Det vil sige, at hver gang du går på kompromis, vælger du din egen mening/krav/lykke fra.”

Ja, nogle gange skal vi selvfølgelig gå op kompromis og møde vores partner på midten. Og nogle gange er det ham/hende, der skal gøre det. Men andre gange skal ingen af jer gøre det. Du skal ikke tilsidesætte din egen lykke for din partner – og din partner skal heller ikke gøre det for dig.

Gå på kompromis på en sund måde

Jeg kan godt lide at gå i solen, så det gør jeg. Mr. Unexpected kan godt lide at gå i skyggen, så det gør han. Nogle gange går den ene på kompromis med den anden. Andre gange går vi i hver vores side. Og det fungerer for os. Det er ikke din partners job, at du er lykkelig og får de ting, som du gerne vil have i livet. Og omvendt.

Parforholdssituation 2

Lad os tage et andet eksempel: Din partner og dig er på et hotelophold sammen. Din partner er den type, som helst vil bruge tiden på at dase på hotellet og værelset. Mens du derimod hellere vil ud og opleve området. Hvordan løser i det?

Løsningen på det må være en slags kompromis, hvor I gør begge dele. Hvilket kan være fint, hvis I begge to er tilfredse. Men det kan også betyde, at I begge to ender med at være lidt irriterede og derfor ”halvt-lykkelige.” Hvis du går på kompromis med din partner, og ikke kan slippe irritationen over det, er du halvt-lykkelig. Og hvem gider at være det? I mine øjne er det i hvert fald ikke pointen med et kompromis.

Løsningen kan derfor i stedet være en blanding: I går både på kompromis og laver noget i og uden for hotellet SAMTIDIG MED, at I laver hver jeres ting – hver for sig. Din partner kan hvile sig på hotellet, mens du går en tur og bliver opladet i nærområdet. Weekenden er ikke ødelagt, bare fordi I bruger et par timer fra hinanden hver dag. Det er i mine øjne et meget bedre kompromis, hvor I begge er glade.

sexnoveller

Hverdagskompromiser

‘Dig og mig’ bliver i et parforhold hurtigt til et ‘os og vi.’ Det kan ikke undgås, at der også medfølger nogle kompromiser, når vi forsøger at smelte sammen med et andet menneske. Pas på, at der ikke kommer ubalance. Forstået på den måde, at en af jer har det for fedt, mens den anden føler sig fanget.

Jeg vil ikke anbefale, at du går på kompromis med store sager, som betyder meget for dig. Du skal aldrig opgive hobbyer, familie eller venner til fordel for en kæreste – medmindre du virkelig selv vil. Ofte handler disse krav om, at din partner gerne vil bruge mere tid sammen med dig. Så i stedet for at opgive disse elementer i dit liv, skal du i stedet give din partner mere nærvær og opmærksomhed.

Læs også: Skænderier i parforholdet – sådan tackler du dem

Hvornår skal du så gå på kompromis?

Gå på kompromis: Hvis du kan slippe det, du går på kompromis omkring, og leve lykkeligt med det.

Undgå at gå på kompromis: Hvis det efterlader dig sur, ked af det eller mangelfuld (halvt-lykkelig).

Løsningen: Gør hver jeres ting – hver for sig – og gå ikke på kompromis med jeres lykke. Ellers kan du ende med at bære på en masse bitterhed i bagagen.

Det var det fra denne gang. Jeg håber, at du fandt nogle brugbare tips!

Over and out – Miss Curious

Se Også