Utroskab

udgivet:

UTROSKAB – serie om parforholdskriser

Utroskab – Sådan kommer I videre

Utroskab er desværre noget, der sker i rigtig mange parforhold. Mange oplever det eller har tanker om det, og endnu flere har meninger om, hvor grænserne er og går. I dette afsnit vil jeg fortælle dig om min historie med utroskab. Jeg vil komme omkring de ting, der førte til utroskaben, tankerne og følelserne – og ikke mindst hvordan min kæreste og jeg kom videre.

Afsnittet er på ingen måde en opfordring til, at du skal tilgive din partner for utroskab, men mere at give dig et indblik i, at det godt kan lade sig gøre at komme videre. Jeg vil også komme ind på, hvordan du kan fortælle din partner, at du har været utro, og hvordan du håndterer utroskab, når det sker.

Vi har alle forskellige bevæggrunde til at gøre de ting, vi gør, og har historie med os i bagagen. Med det in mente, er du nu klar til at følge med på første række, når jeg fortæller dig alle detaljerne om min rejse gennem utroskaben – set fra en utro persons perspektiv.

Min historie – begyndelsen

For det hele skal give mening, vil jeg starte med at give lidt baggrundsviden. Gennem denne guide skal jeg nok komme med en masse gode råd og tips til, hvordan I tackler utroskab, men som sagt, er utroskab og årsagerne bag ofte meget individuelle. Der findes derfor ikke en konkret opskrift til at komme videre, men et par ting I kan afprøve.

I mit tilfælde er jeg i et utroligt dejligt forhold med min kæreste, et forhold, der gør mig glad hver eneste dag. Vi er begge ret frisindede, når det kommer til parforhold og sex, og derfor besluttede vi knap halvandet år inde i vores forhold, at vi ville eksperimentere med det åbne forhold. Det første vi gjorde, var at snakke om det – hvad fantaserede vi om, og hvad var holdningen til det.

Det var ikke så seriøst, følte vi, men tankerne og idéerne var alligevel noget, vi tog seriøst. Vi ønskede ikke at jagte personer, som vi kunne være sammen med, men faldt det i vores retning, kunne det da være interessant. Vores tankegang var, at vi ikke skulle føle os låst i et parforhold.

Hvis vi pludselig mødte eller faldt over én, vi virkelig ønskede at være sammen med, kunne vi få tilladelse af hinanden. Et stykke tid lagde vi det på hylden og havde travlt med livet. Men en dag mødte jeg en fyr, som var lidt mere interessant end andre fyre, jeg havde mødt længe. Jeg følte for at flirte, og jeg flirtede det bedste, jeg kunne. Kort fortalt fik jeg tilladelse af min kæreste til at prøve at være sammen med denne fyr seksuelt. Jeg har før i tiden kun haft sex med min ekskæreste og nuværende kæreste, og en del af tankerne gik på, at jeg gerne ville prøve lidt mere.

Efter jeg havde haft sex med den her fyr, var det hele en smule mærkeligt, men virkelig interessant. At have sex med en anden end din kæreste er en virkelig speciel oplevelse blandet sammen med alt det, der medfølger, når du har sex for første gang med en ny.

Den første gang vi havde sex en rigtig god oplevelse. Han var en god og hensynsfuld elsker, og spændingen ved alt det nye dirrede igennem min krop. I de øjeblikke glemte jeg alt om parforhold, livskriser og uddannelse. Alt hvad der ellers tyngede mig ned i hverdagen. Denne følelse huskede jeg og endte med senere at blive en smule afhængig af.

Jeg følte nogle ting seksuelt, jeg ikke havde følt længe. Det boostede virkelig min seksuelle lyst efter min kæreste endnu mere. Udover det opførte min kæreste sig pludselig helt anderledes. Den absolutte hengivenhed vi giver hinanden som nyforelskede, opmærksomheden og forelskelsen blomstrede mellem mig og min kæreste. Han forkælede mig, og han overså mig slet ikke, som han havde gjort ofte førhen.

I kan vel forestille jer, hvor meget jeg elskede opmærksomheden?

Her adskiller min utroskab sig fra andre, fordi jeg fik lov af min kæreste til at dyrke sex med en anden – det gjorde så meget godt for vores forhold! Derudover bekræftede det mig i, at jeg kun ønskede at være sammen med min kæreste, hvor jeg før havde min tvivl.

Hvis jeg havde valgt at holde op her og være glad for det gode, som var sket, var jeg blevet sparret for en masse smerte. Som jeg beskrev tidligere, gav det nye sex mig en chance for at undslippe hverdagens mange trængsler. Jeg var inde i en periode med dyb sorg, livskriser og utroligt mange følelser. Når jeg var sammen med den her anden person, gav det mig uforklarligt en mulighed for ikke at tænke på alt det. Han kendte mig nemlig ikke særlig godt, han tvang mig ikke til at snakke om mine følelser eller alt det, der er svært. Det gav mig ro, og det skulle vise sig senere, at jeg ville få utroligt svært ved at slippe den følelse igen.

Jeg kan ikke huske det præcist, men jeg gætter på, at de første to-tre gange vi havde sex, var med tilladelse fra min kæreste. Men så sagde han pludselig stop. I de regler, vi havde lavet sammen, gjaldt det, at hvis man sagde stop, betød det stop. Jeg ønskede at stoppe, og jeg ville stoppe.

Men noget i mig fik mig til at fortsætte. Jeg elskede opmærksomheden fra den her fyr. Jeg elskede, at jeg blev tilbedt og jaget. Og ikke mindst elskede jeg at have begge dele. Jeg kunne både have et fantastisk parforhold og sex med en bolleven. Jeg kunne ikke løbe fra, at min kæreste sagde stop, og til sidst ønskede jeg, at det hele skulle slutte med den her affære. På det tidspunkt var jeg tæt på at blive student sammen med selvsamme fyr, og jeg aftalte med mig selv, at efter vi blev studenter, behøvede jeg ikke at se ham hver dag på skolen, og derfor ville det være nemmere at slutte det.

Studentertiden var sød og god, men mærket med en følelsesmæssig knude i maven over at forråde mig selv. Jeg ønskede at sige nej til affæren, og nej til sex med ham. Jeg ønskede også, at han stadig fandt mig attråværdig og fantastisk. Jeg ønskede hans tilbedelse og opmærksomhed, men jeg ønskede ikke ham – og jeg havde heller ikke brug for sex med ham mere. På dette tidspunkt havde jeg det ikke godt efter at have været sammen med ham, det gav mig ikke noget længere. Jeg følte mig dårligere og dårligere tilpas.

Jeg valgte at drukne det hele i en masse alkohol, dårlige beslutninger og byture. Mit personlige liv var utroligt hårdt, fyldt med alvorlig sygdom og store tab. Jeg havde levet to forskellige liv, hvor jeg med min kæreste måtte se alle de svære ting i øjnene, men med ham her, den anden fyr, kunne jeg give slip på smerten og drukne mig selv i alkohol og sex.

Da den søde studentertid var ovre, valgte jeg endelig at være mig selv tro og sige farvel. Ikke fysisk farvel, fordi det havde jeg allerede gjort, men følelsesmæssigt. Det betød også, at jeg sagde farvel til min flugtvej, og pludselig skulle jeg se alt det svære i øjnene igen.

Nu stod jeg med en utroligt sårede kæreste, ufatteligt mange løgne og et personligt liv, der havde ramt bunden. Hvordan kom vi videre herfra?

Hvorfor er vi utro?

Hvorfor er nok et af de ord, der bliver brugt mest, når det kommer til utroskab. Hvorfor gjorde du det? Det er et virkeligt svært spørgsmål at svare på. Det tog i hvert fald mig utroligt lang tid at finde ud af, en masse overvejelser og tænketid. Jeg havde utroligt svært ved at finde ud af, hvorfor jeg var utro. Det eneste jeg kunne være sikker på, var, at jeg inderst inde fandt et utroligt behov for at gøre det. Jeg følte en lyst i kroppen, der skulle tilfredsstilles. Men det gik op for mig, at det ikke var en seksuel lyst.

Det gik op for mig på et tidspunkt, at det ikke var ham, jeg havde lyst til nødvendigvis. En del af mig nød da det seksuelle, men det var ikke årsagen til, at jeg var sammen med ham.

Det havde noget med mig at gøre. Det var en mekanisme indeni mig, noget jeg havde brug for at udforske, udfordre eller undersøge. En følelse, der prægede mig meget, var min nysgerrighed. Jeg var uendeligt nysgerrig efter at være sammen med en anden. Det var ikke sex, der var spændende. Det var hele spillet.

Muligvis savnede jeg jagten og begæret. Jeg savnede at være eftertragtet. På et tidspunkt gik det op for mig, hvad der var godt med ham den anden, var, at der ingen følelser var til stede. Derfor kunne jeg lege med ham på en helt anden måde. Jeg følte tit, at jeg udnyttede ham her fyren og legede med ham og hans følelser.

Hver gang vi sås, kunne vi opleve hinanden på ny. Det var altid spændende, og jeg kunne sige nej på en helt anden måde, end hvad jeg kunne med min kæreste. Jeg kunne afvise, flirte og føle nogle ting, som jeg desværre ikke fik med min kæreste. For ser du, uanset hvor dejligt ens forhold er, er du sikker. Den sikkerhed kan være rar, men den betyder også, at du bliver komfortabel. I min periode med ham her, nød jeg at gøre noget ud af mig selv, jeg nød de komplimenter, der ofte faldt i min retning – noget du ikke kan få i et forhold hele tiden, og som I måske glemmer at pleje og dyrke med tiden.

Jeg er stadig overbevist om, at utroskaben intet havde med mit parforhold at gøre og det havde intet med min kæreste at gøre. Jeg elskede ham stadig og havde flere følelser for ham end nogensinde før. At have en affære stimulerede mig bare på nogle punkter, han ikke gjorde. Og så boostede det min selvtillid til et niveau, jeg virkelig havde brug for.

Dermed ikke sagt, at det var det rette valg, jeg tog. For det tænker jeg ikke, at det var den dag i dag. Hvis jeg i stedet havde snakket med min kæreste, kunne vi måske havde gjort noget ved det.

Læs også en artikel fra Jyllands-posten omkring: Hvorfor er vi utro?

Hos DR fortæller de her: Hver fjerde er utro

Hvem er skyld i utroskab?

Der var en enkelt ting, jeg følte, min kæreste aldrig kunne give mig. Det var en af årsagerne til utroskaben. Jeg har nemlig et begær efter det forbudte. Jeg oplevede en ophidselse og lyst som aldrig før, når jeg gjorde noget forbudt.

Det var forbudt at være sammen med ham den anden, og jeg elskede det. Jo mere nej jeg fik, jo mere higede jeg efter det. Jeg har valgt at acceptere, at det er noget, som tænder mig utrolig meget seksuelt. Jeg kan ikke ændre det, men jeg håber på, at jeg sammen med min kæreste kan finde måder at imødekomme lysten på uden, at det er utroskab. Vi må kommunikere om vores følelser og lyster og ikke undertrykke dem eller gemme dem væk.

Hvis skyld er det, at vi er utro?

Jeg tror, at det i visse tilfælde kan være undertrykte følelser og lyster eller manglende kommunikation i ens parforhold, der gør, at vi er utro. Jeg oplever desværre, at flere og flere har svært ved at fortælle sin partner om sine seksuelle lyster. Det får mig til at spekulere på, om det i visse tilfælde kan være partnerens skyld? Selvom det er svært, tror jeg på, at det kan være en god idé at fortælle sin partner det, hvis du har lyst til at være sammen med en anden.

Ikke for at få lov, men for at snakke med din partner om, hvorfor du måske har de lyster og de behov, som du har? Hvis I snakker sammen, kan I måske nå at tage det i opløbet før en af jer reagerer på sine lyster, og skaden er sket.

Jeg har derfor fundet en intim historie frem, forfattet af en anonym læser, som ønsker at dele sin historie:

PERSONLIG FORTÆLLING


”Sidste år blev jeg student, som blev fejret med en masse fester og alkohol. Desværre gennemgik jeg en periode med mig selv, hvor jeg ikke følte, jeg fik nok omsorg og opmærksomhed fra min kæreste. Det gjorde jeg egentlig heller ikke, idet han lige var begyndt på en ny uddannelse og var meget fraværende. Det resulterede i, at jeg søgte opmærksomheden et andet sted.

 Der gik en smaddersød fyr i min daværende klasse Mr. Daydream, som jeg rent tilfældigt gik og flirtede lidt med i slutningen af året. Det var rigtig rart med opmærksomheden, og jeg stoppede det ikke. Jeg kunne mærke, at det var gengældt, at Mr. Daydreamogså synes, det var hyggeligt. Ham og hans kæreste havde for nylig slået op, så han må have syntes, det var rart med lidt opmærksomhed selv. Efter vi havde flirtet lidt til et par fester, fik jeg at vide til en fest, at han helt vildt gerne ville kysse mig, men han bare ikke ville gøre det, uden at han vidste, om det var okay med mig.

 Det var dejligt at vide, at han havde den respekt for mig, når han nu vidste, at jeg havde en kæreste. Jeg trængte virkelig til den opmærksomhed, jeg fik fra ham, og jeg syntes, at han var rigtig sød. Jeg endte med at give ham lov.

Vores flirt stoppede ikke her. Vi var ude for at køre vores vogntur og fik lidt indenbords, som det er helt naturligt på sådan en herlig dag. Der blev festet, grinet og humøret var højt, og kontakten mellem os blev mere og mere fysisk i løbet af aftenen. Jeg ønskede, at det blev ved og var fuldt ud klar på, at der skulle ske noget mere. Jeg følte mig så utroligt til stede i nuet og skænkede ikke engang mit forhold derhjemme en tanke. Det var som om, jeg havde efterladt det der, og hvad der skete på vognturen ville blive på vognturen.

Han havde fuldt ud respekt for mig, og det var udelukkende mig, der skulle tage de forskellige skridt. Efter det traditionelle våde dyb i vandet, havde han smidt sin pæne, hvide skjorte og her kunne jeg klart mærke, at nu skulle det ske. Der var ikke noget at gøre. Alt forsvandt i en tåge af alkohol, grin og hvide skjorter.

På et tidspunkt blev der udvekslet lidt kys og flirteriet gjorde mig og min selvtillid godt. På slutrunden ved det sidste stop blev de diskrete kys dybere og mere intense. Ingen dårlig samvittighed, ingen skyldfølelse og alting føltes rart og godt. Vi puttede længe under et tæppe, og mærkede forsigtigt på hinanden. Min gode veninde opdagede, hvad der skete, og med et venligt verbalt skub fra hende, besluttede vi os for at gå ud og gøre det færdigt. 

I en busk bag huset blev der foretaget en hurtigt uafsluttet quickie, men den dårlige samvittighed over situation skulle komme fra ham, og han afsluttede vores lille affære. Ironisk nok skulle det være ham, der syntes det var forkert.

Efterfølgende fortsatte det dog lidt i hemmelighed med frække snaps, og så lidt til noget kaffe. Men det endte ud i at være mere et venskab end noget andet. På trods af, at det var en kort affære, kom der dog et ret fint venskab ud af det. ”

(kvinde, 25 år)


Hvis du har oplevet at være utro, så sæt dig ned og skriv et par punkter om, hvorfor du tror, at du gjorde det. Hvad manglede du i dit liv? Hvilken lyst kunne utroskab stille hos dig?

Som sagt har vi alle forskellige grunde til at gøre de ting, vi gør. Hvis du har styr på, hvorfor du gjorde det, kan det være nemmere at fortælle det til din partner. Det fører mig videre til næste punkt, nemlig hvordan du bedst snakker med din partner og fortæller om utroskaben.

Hvordan fortæller du din partner om utroskab?

Noget af det sværeste og det vi ofte er mest bange for, er at indrømme utroskaben. At fortælle vores partner om det hele. Mange vælger ikke at gøre det overhovedet, og nogle bliver afsløret i det af partneren. Det største dilemma, jeg hører oplever, efter nogen har været utro, er, om de nu skal fortælle det til deres partner eller ej. Vi er jo alle sammen nok bange for konsekvenserne. At konsekvenserne af vores handlinger betyder, at vi skal miste vores parforhold og vores partner.

Jeg har oplevet mange komme med det dilemma til mig. Jeg går med følelsen af, at det er meget nemmere at stikke hovedet i busken og ignorere, hvad der er sket. At være konfliktsky og undgå konfrontationen. Jeg tror ikke, at der er nogen derude, der synes, det er rart nogensinde at skulle fortælle sådan noget. Eller at skulle slå op med en partner. Men hvis du alligevel har taget beslutningen om at fortælle din partner sandheden, har jeg et par tips, du kan bruge til at gøre det på den bedst tænkelige måde.

 • Start med at have styr på dine tanker og følelser. Det hjælper ikke at plapre ud til din kæreste med alle mulige undskyldninger og teorier. Det virker slet ikke troværdigt, hvis du ikke kan finde ud af, hvad du siger til din partner, og personen vil derfor tro, at der er noget du skjuler. Det kan være svært at definere følelser, men prøv at skabe dig et overblik ved eksempelvis at skrive fem sætninger ned, der handler om, hvorfor du selv tror, du har været sammen med en anden, og hvad du eventuelt føler, du mangler i dit forhold.
 • Selvom det er godt at få det overstået hurtigst muligt, så tag den tid, du har brug for til at tænke tingene igennem.
 • Mærk efter, hvad humør din kæreste er i, men start ud med at fortælle personen det direkte. Det nytter ikke noget at gå som katten om den varme grød – kom ud med det og få det overstået.
 • Accepter, hvis din kæreste har brug for at tænke tingene igennem. Du må prøve så vidt muligt ikke at virke desperat og have falske tårer eller lignende. Det bedste råd er at være ærlig og fortælle præcis, hvad du føler. Din partner vil sætte pris på din ærlighed.

Når det er sagt, er der ingen nem måde at fortælle sin partner om utroskab på. Du kan simpelthen ikke gøre andet end åbent og ærligt at fortælle, hvad der er sket, og hvorfor du tror, det er sket. Herefter kan du ikke rigtig gøre andet end at håbe på, at din partner er villig til at kigge på, hvordan I kommer videre efter det.

Gode tips til at komme videre

Når utroskaben først er kommet på bordet, skal I beslutte jer for, om I stadig vil hinanden. Start ud med at tage en snak med din partner, snak om følelserne og snak om årsagerne. Hvis I beslutter jer for at give det en chance mere, er der her et par trin, som kan hjælpe jer samt nogle overvejelser, I skal gøre jer.

 • I har sikkert begge hørt om udtrykket én gang utro, altid utro. Det er delvis korrekt, men det handler mere om årsagen bag utroskaben end at stemple fænomenet. Hvis det blot handler om fysisk tiltrækning, ved jeg desværre ikke, hvor meget der er at gøre. For vi kan hurtigt slå fast, at vi alle bliver tiltrukket af andre indimellem. Hvis din partner har reageret på det før, kan personen sagtens gøre det igen, og det er desværre ikke rigtig noget, man kan løse. Men er det ikke tilfældet, at det bare er fysisk tiltrækning (måske er partneren ikke den monogame type), så find årsagen bag og se, om det er noget, I kan arbejde på sammen i forholdet. Lysten bør tilfredsstilles mellem jer – og ikke nødvendigvis med en tredje part involveret.
 • Overvej at tilbringe noget tid hver for sig. Find ud af, om I vil hinanden nok? Hvis I begge stadig gerne vil være sammen efter et stykke tid, har I et super godt udgangspunkt og en motivation til at kæmpe videre.
 • I kan også vælge at gøre præcis det modsatte – altså tilbringe mere tid sammen. Hvis I har lyst, kan I tage et sted hen fx i sommerhus for at genfinde den kærlighed, der er (eller var) imellem jer. Det er underordnet, hvad I laver, så længe I laver det sammen.
 • Hvis det stadig virker håbløst for jer, vil jeg anbefale, at I overvejer at se en professionel eller snakker med en objektiv person. Det er specielt en god idé, hvis I enten ikke ved, hvad det er, der går galt i jeres forhold, eller hvis I er klar over, hvad der er galt, men simpelthen ikke kan se en løsning på det. En professionel kan hjælpe med at skabe et overblik og sætte tingene i perspektiv.Tilmed har en professionel en ”værktøjskasse”, som I kan få med hjem og arbejde videre med. Her får I noget konkret, som kan være sundt at fokusere på for at komme videre. Selvom det kan virke en smule drastisk eller tabubelagt, så vær ikke bange for at søge hjælp. Eksperterne er der for at hjælpe og ved en hel del om, hvordan vi mennesker tænker, og hvorfor vi handler, som vi gør. Hvorfor skulle de ellers sidde alle de år på skolebænken?

Jeg vil ikke lyve og fortælle, at det er nemt at komme videre efter utroskab. Det kræver rigtig meget tid og en kæmpe portion tilgivelse fra din partner. Jeres tillid til hinanden er fuldstændig brudt. Der er derfor nogle ting, I godt kan forvente af den kommende tid i jeres parforhold. Normalt går jeg ikke ind for kontrol, men hvis du har været din partner utro, må du affinde dig med nogle ting.

Din partner har brug for, at du virkelig viser, at du vil forholdet:

 1. Overhold alle aftaler og lyv ikke om, hvor du er, eller hvad du laver. Det skaber mere mistro.
 2. Accepter, hvis din partner har brug for at ringe 10 gange på én dag, må personen godt det. Men du skal selvfølgelig ikke føle dig chikaneret! Hvis det generer eller forstyrrer, må du forsigtigt forklare til din kæreste, at det ikke er, fordi du ikke vil snakke, men du er på arbejde eller andet socialt.
 3. Du bliver nødt til at investere i dit parforhold, og det kan godt betyde, at du må opgive nogle ting i en periode til fordel for parforholdet.

Retningslinjerne ovenfor gælder ikke for altid, men indtil I igen kan føle jer sikre på hinanden. Jeg opgav i en periode at gå i byen og drikke mig fuld, for det var virkelig noget, der gjorde min kæreste usikker.

Han var meget bange for, at det skulle ske igen. Ved at gøre disse ting og tilbringe tid med ham, viste jeg ham, at jeg ønskede ham og vores parforhold. Det var en lang periode med mistillid, og mange tidspunkter tænkte jeg, at det ikke ville gå. Men jeg havde ikke i sinde at gøre det igen, og jeg ønskede at vise min kæreste netop det.

Med andre ord er det vigtigt, at du ikke lader din kæreste udnytte din utroskab som undskyldning for at gøre og sige ting. Det bringer mig til næste punkt, som handler om at komme videre, og hvad det kræver.

Læg alt bag jer

Det sidste trin består i at lægge det hele bag jer. For at komme videre skal I tage en beslutning om fuldstændig tilgivelse. Det betyder, at I arkiverer fortiden, men det betyder ikke, at I skal glemme den. Jeg var allermest bange for, at min kæreste ville bringe utroskaben op i alle skænderier og dermed retfærdiggøre hans handlinger. Det er virkelig vigtigt, at det ikke sker. I må absolut ikke bruge hinandens fejltrin mod hinanden. Det er en sikker vej til at ødelægge jeres parforhold.

Hvis din kæreste beslutter sig for at tilgive dig, så er du tilgivet. Undgå at bringe utroskaben op eller fortsat snakke om det konstant. Det er det sidste trin, for det kan tage en del måneder at nå hertil.

Som jeg snakkede om tidligere, er der nogle ting, du skal ofre for din partner, når du har været ham eller hende utro. Min kæreste havde han brug for at snakke om det igen og igen. Det gjorde vi så. Jeg gav ham alle detaljerne, selvom det gjorde ondt på ham og mig. På et tidspunkt kunne vi begge mærke, at nu skulle såret heles og ikke rives mere op. Vi snakkede sammen og tog en beslutning om, at nu var det tid til at komme videre. Siden da har vi måske snakket om det en enkelt gang eller to. Ikke desto mindre fylder det slet ikke meget i vores hverdag længere.

Jeg tænker meget sjældent over det, og jeg håber inderligt, det er det samme for min kæreste. Det virker heldigvis sådan. Jeg tror ikke, I skal forvente, at det hele bliver som før, men I kommer ud på den anden side meget stærkere. Hvis jeg tænker over det, tror jeg ikke, at jeg ville være det foruden, fordi det har gjort mange gode ting ved mit parforhold. Jeg ville dog gerne være foruden den smerte, jeg så i min kæreste, og den følelse, jeg havde med mig selv bagefter.

Jeg vil derfor også gerne fortælle om, hvad utroskab kan gøre ved dig, som er utro.

Har du været dig selv utro?

Ofte tilfalder vores medlidenhed til den person i parforholdet, som har oplevet sin kæreste være utro. Det er jeg da bestemt heller ikke uenig i. Min største fortrydelse er helt klar at se, hvor ondt det gjorde på min kæreste og se hans selvtillid blive ødelagt – det hader jeg mig selv for.

Men et eller andet sted følte jeg, at jeg måtte stå ved mine handlinger. Jeg undskyldte selvfølgelig til min kæreste, og jeg mente hvert et ord. Men jeg sagde ikke undskyld hvert ledige sekund, da jeg ikke følte, det ville gøre sagen bedre. Jeg havde nemlig mine egne dæmoner at kæmpe med.

Jeg følte noget, jeg i starten troede var dårlig samvittighed. Selv lang tid efter min kæreste havde valgt at tilgive mig, gik jeg stadig rundt med en følelse af ondt i maven og kvalme, hver gang jeg tænkte på det.

Jeg var ude af mig selv og uforstående over, hvorfor jeg skulle føle de ting, jeg gjorde. Men på et tidspunkt gik det op for mig. Ikke nok med ikke at have været min kæreste utro, så har jeg også været mig selv utro. Jeg druknede mine følelser i alkohol og fester, og jeg ønskede at være en anden, præcis som jeg beskrev tidligere. Jeg har stadig svært ved at definere præcis, hvorfor jeg gjorde disse ting, men jeg er nu forstående overfor, at det har været en indre kamp mod mig selv, jeg har kæmpet.

Muligvis havde jeg det sjovt i øjeblikket, men jeg har gjort ting, som jeg aldrig, troede jeg ville gøre, og jeg har aldrig været så lidt stolt over mig selv og mine valg.

Bagsiden bag utroskaben har været min egen skam. En skam over ikke at være mig selv tro. Der er masser derude, som er utro og sagtens kan gå rundt og føle ingenting og være uden hæmninger. I min optik er disse mennesker dem selv tro, de har ikke noget problem med det, de har gjort. Det er også den type mennesker, der straks skal smides ud af ens liv.

Jeg har brugt meget lang tid på at finde ud af, hvorfor jeg havde det, som jeg havde. Især har jeg undret mig over, hvorfor jeg følte det, jeg gjorde, og skammede mig over det. Det kan godt være, at det var en fejltagelse. Men til sidst gik det op for mig, at jeg ikke kan bære rundt på den skam til evig tid. Jeg kan ikke bruge meget energi på at tænke og overanalysere situationerne.  Jeg må tage ved lære af det og komme videre. Jeg må acceptere, at det har været en del af mit liv, og anerkende, at jeg nok ikke ville have været det foruden. For hvis det ikke var sket, ville der være mange ting den dag i dag, jeg måske ikke vidste om mig selv.

Mit forhold ville ikke være som, det er, og jeg ville personligt ikke være, som jeg er. Det er en del af mig og en del af livets læring. Nu kigger jeg ikke længere tilbage på det med fortrydelse, men som en oplevelse, der har lært mig mange ting, som blandt andet at sætte pris på det, jeg har.

Jeg ved, hvis jeg dengang ikke havde fulgt den inderlige følelse af, at det skulle prøves og opleves, ville jeg i dag gå rundt og tænke på, hvordan det måske havde været at opleve det. Jeg ville spekulere mine tanker tynde og stadig have lysten til at være sammen med en anden.

Det var simpelthen nødvendigt for mig at få den oplevelse med og gå efter den følelse, jeg havde. Den følelse kunne jeg ikke ændre. Jeg kunne kun håbe på, at min kæreste ville være der, hvis jeg ønskede at komme tilbage til ham, og det var han heldigvis.

Det, jeg ønsker at fortælle dig, er, at det er muligt at komme videre fra utroskab. Utroskab er ikke nødvendigvis en dødsdom for jeres forhold. Sørg for at passe på jer selv og brug al den tid, du har brug for på at overveje din situation. Både hvis du har været utro – eller din kæreste har været dig utro.

Forskellen på mænd og kvinder

På et tidspunkt var jeg til et foredrag med en fantastisk sexolog, som forklarede mig forskellen på mænd og kvinder – især når det kommer til utroskab. Jeg fik en helt anden indsigt i, hvordan mænd tænker modsat os kvinder. Vi er forskellige, og dermed opfatter vi tingene forskelligt. Vi som kvinder er ofte meget følelsesbundne. Når en mand er os utro, tror vi i bund og grund, at det er, fordi han ikke elsker os længere, og han ikke gider parforholdet mere. Når kvinder er utro, kan vi vende den om og sige, at årsagen ofte ligger i, at vi ikke længere har kærlighed i vores forhold. Når mænd derimod er utro, handler det om et helt andet instinkt. Ofte handler det ikke om manglen på kærlighed i parforholdet.

Jeg kan have svært ved at putte disse bokse ned over mit eget parforhold. Det gav mig en ret generel forståelse af, hvordan mænd og kvinder tænker forskelligt. Men jeg som kvinde var bestemt ikke utro, fordi jeg manglede kærlighed – tværtimod. Derfor tror jeg, det kan være svært at sammenkæde årsager til, hvorfor vi er utro. Vi kan skrive op og ned og holde uendeligt mange foredrag om det, men i bund og grund har vi alle vores egne grunde. Det vigtigste ligger måske i vores selverkendelse og personlige udvikling?

Læserne fortæller: Hvad gør utroskab ved os?

Jeg mistede en del af mig selv og var knust i lang tid efter.

Sårede mig dybt og mistede tilliden til min kæreste.

Min daværende mand var utro. Jeg fandt billeder, han havde taget af det på computeren. Han nægtede MANGE GANGE, da jeg spurgte ind til det. Kunne dog ikke nægte mere, da jeg smed billederne i hovedet på ham. Jeg tilgav. Men fandt ud af senere, at han havde gjort det samme igen. SÅ røg han ud.

 Min eks var utro af flere omgange, en af gangene med vores nabo. Det slog mig helt i stykker og ødelagde min selvtillid. Jeg havde svært ved at stole på mænd efterfølgende.

Det har gjort, at jeg har svært ved at tro på andre.

 Det ødelagde tilliden i forholdet. Jeg prøvede at tilgive, men det var ikke muligt. Det var et fantastisk forhold, indtil det skete.

 Det gjorde mig ulykkelig. Jeg troede, jeg havde gjort noget forkert, da min eks var mig utro. Og det tog mig virkelig lang tid at komme ovenpå igen. Vi slog op, da jeg fandt ud af det, men jeg tror stadig vi havde været sammen den dag i dag, hvis jeg ikke havde opdaget det. Han indrømmede det, da jeg anklagede ham, men jeg er helt sikker på, at han ikke havde sagt noget af sig selv.

 Jeg følte mig kasseret/såret og ikke god nok som familiefar.

 Jeg var bange for at binde mig, og jeg havde meget svært ved at stole på andre igen.

 Det har ødelagt SÅ MEGET I mig, og selvom det er mange år siden, har jeg stadig problemer med at stole på mennesker 🙁 Har oplevet utroskab en del gange fra kærester… hvis de vidste, hvad det gør ved en, ville de grimme sig og skamme sig resten af deres liv…

 Han er massør og masserede en kvinde, hvor det udviklede sig til venskab og gensidig tiltrækning. Og det endte med, at de havde sex, mens vi stadig var kærester. Han valgte efterfølgende at afslutte forholdet til mig, og kort tid efter også til hende. Det gjorde mig rigtig ked af det, og jeg stod tilbage med en følelse af, at jeg ikke slog til. Han kom dog tilbage til mig, og vi er stadig sammen efter 2,5 år. Dog ligger hun som et eller andet spøgelse, da vi ikke kan få det snakket ordentligt igennem.

Se Også