Sådan udvikler forelskelse sig til ægte kærlighed

udgivet:

Sådan udvikler forelskelse sig til ægte kærlighed

Indlægget her er fortsættelsen på temaet “Den videnskabelige kærlighed”. Denne gang skal vi omkring den videnskabelige forklaring på, hvad der sker, når den fysiske tiltrækning udvikler sig til ægte kærlighed.

Forskningen gennem tiden giver nemlig et bud på, hvordan den ægte kærlighed opstår.

Sådan udvikler forelskelse sig: Sådan opstår der sød musik mellem jer

Sidste gang var vi omkring motivet for at søge den fysiske tiltrækning og dermed kærligheden.

Men som sagt er det ikke alene jagten på dopamin, der er afgørende for, om der opstår sød musik mellem jer eller ej.

Kærlighed vokser ikke på træerne, og dopamin-suset er ikke svært at få i sig selv. Det handler egentlig bare om at belønne sig selv og give kroppen det, den “craver”. Om det så er mad, træning eller flirt er egentlig underordnet.

Nej – når det kommer til ægte kærlighed er stemningen nemlig altafgørende.

Og i dette tilfælde taler jeg ikke om “beatet” fra musikken på diskotekerne eller alkoholen, der suser gennem blodbanen på en bytur, som ender med en scoring. Den stemning, der er i spil her, kommer indefra og styres af en neurotransmit kaldet serotonin.

Der findes en del forskning i forhold til serotonin, fordi transmissionen af stoffet påvirkes af lykkepiller, eftersom det aktive stof i pillerne netop er serotonin.

Undersøgelser peger på, at stoffet bliver produceret i hjernens frontallap og amygdala, der er et hjerneområde, som er placeret i bunden af hjernen. Produktionen af serotonin påvirker, hvor glade og opstemte vi er. Derfor sender mennesker med en høj serotonin-produktion også kraftigere seksuelle signaler til deres omgivelser.

Denne forklaring giver egentlig god mening, når vi ser på det i praksis.

Her er det nærmest umuligt, at du falder for en person, der  har sit eget “Pity-Party” kørende. I stedet retter du opmærksomheden mod dem, som skaber festen. Hvilket ofte er dem med et højt  niveau af serotonin i blodet. Det høje serotonin-niveau kommer til udtryk ved, at disse mennesker er smilende, dansende og flirtende.

Kort sagt handler det altså om at have et højt niveau af serotonin i forhold til at få din fremtidige partner til at rette sin opmærksomhed mod dig.

Sex er den biologiske vej til ægte kærlighed

Når to mennesker har fundet sammen på baggrund af den fysiske tiltrækning, burde lykken være gjort. Men det er ikke udløsningen af dopamin og serotonin, der får den ægte kærlighed til at blomstre. For hvis vi udelukkende gik efter den glædesrus, som disse hormoner udløser, ville vi hele tiden søge noget nyt og spændende for at få den samme respons fra hjernens belønningscenter.

På et tidspunkt bliver vores elskede nemlig ‘old news’, hvilket medfører, at dopamin-niveauet bliver normalt, efterhånden som I lærer hinanden at kende.

Det er på dette tidspunkt, at forelskelsen blegner, så lykkefølelsen ‘fader’ ud. Det er i denne fase, at parforholdet for alvor bliver udfordrende. Det er nemlig nu, at forholdet dør, hvis der ikke er noget andet, der erstatter dopaminens virkning.

Chancen for at forholdet overlever afhænger ifølge overlæge Troels W. Kjær af, at I har formået at opbygge en tæt og stærk relation i forelskelsesfasen.

Her hjælper vores hjerne os på vej, da reptilhjernen opfordrer os til at være tæt med den udvalgte person, så snart dette er muligt.

Den tætte fysiske kontakt mellem to forelskede mennesker resulterer i massevis af sex. Jo mere sex, I dyrker, jo bedre er det. Den evolutionære forklaring på, at sex afsluttes med en orgasme, er at orgasmen gør, at kroppen udskiller tonsvis af særlige hormoner. Det er eksempelvis endorfiner, der virker afslappende på en behagelig måde.

Hormonet virker faktisk på samme måde som morfin. Den intime kropskontakt under sex udløser ligeledes kærlighedshormonerne oxytocin og vasopressin, der giver os en følelse af at være knyttet til den person, vi dyrker sex med.

Samtidig er menneskekroppen designet med nervebaner, som har et forløb fra både brystvorterne og kønsdelene, som afsluttes i det centrale hjerneområde hypothalamus.

Formålet med disse baner er at sende besked til hjernen om at frigive kærlighedshormonerne. Grunden til vi stimulerer hinandens brystvorter og kønsdele er altså at skabe en følelse af sammenhørighed.

Sådan udvikler forelskelse sig

Konklusionen må derfor være, at du tiltrækker opmærksomhed ved at være oprigtigt lykkelig, og at ægte kærlighed opstår gennem en fysisk og stærk relation til din udkårne.

Det kan altså betyde, at sex er nøglen til at en forelskelse bliver til kærlighed – så hvorfor holde sig tilbage?

Læs med næste gang og få den videnskabelige forklaring på, hvorfor vi kysser hinanden.

– Miss Felicity

Se Også