psykopat

udgivet:

Sådan spotter du hverdagens psykopat

Kære læser

Når du hører ordet psykopat, vandre dine tanker sikkert straks hen på seriemordere, kultledere og gyserfilm. Men en af de mest skræmmende psykopater, og den eneste jeg har stiftet bekendtskab med, er hverdagens psykopat. Ham den flotte manipulerende mand, der er sød og chamerende i starten. Men som pludselig ændre karakter og bliver voldsomt dominerende. Måske du har været udsat for at have en psykopat i dit liv?

Det kan være den tyranniserende, magtsyge chef der mobber sine ansatte, ægtemanden der gennemtæsker sin kone, eller det kan være en ven, veninde eller endda kæreste, der bruger alt sin energi på at pille dig ned psykisk.

Uanset hvem det er, forsøger vedkommende at suge dig ind i deres spil og gør dig afhængig af deres anerkendelse, som kun kan opnås, hvis du gør, som de vil have det. Eksperterne fastslår at 2-4 procent af befolkningen er psykopater og at det ofte er mænd. Faktisk er det kun under 1 procent, der er anslået til at være kvinder. Derfor skriver jeg igennem dette indlæg han/ham, når jeg skriver om psykopaten.

En psykopat helt tæt på

Måden jeg stiftede bekendtskab med denne psykopat på var, at min mor fik sig en ny kæreste. Han var anderledes helt fra starten af. Han fik os alle sammen til at føle os vigtige og specielle. Min mor var helt forgabt i ham, hun havde aldrig haft en mand i sit liv, der gav hende så meget af sin opmærksomhed. Når han kiggede os i øjnene, følte vi alle, at han så og forstod os. Han var meget intelligent, dragende og selvbevidst. Han kunne få folk til hvad som helst, fra at få folk til at afsløre deres dybeste hemmeligheder, til at udføre personlige tjenester. Men efter et stykke tid kunne jeg også mærke, at han var voldsomt egoistisk og havde stærke narcissistiske træk. Han elskede at være midtpunkt og han fiskede hele tiden efter ros.

Når filmen knækker

Efter et stykke tid lærte vi, at han led af en psykisk sygdom, kaldet maniodepressiv. En sygdom der gør, at når du er glad, er du helt oppe i skyerne og når du er nede, er du helt nede i kulkælderen. Vi lærte hurtigt hans mønster at kende, han var nede i 3-4 måneder og oppe i 2-3 måneder og når han var nede, drak han som et hul i jorden. Min mor elskede ham, men kunne ikke holde til dette pres, for når han var nede, hev han hende med ned.

“Alt var pludselig galt, måden hun spiste på, hendes evner som mor og hendes valg i livet.”

Han fik hende til at tvivle så meget på sig selv, at hun ikke kunne noget uden ham. For når han var god, var han jo, det bedste hun havde oplevet. Aldrig før har jeg set min mor så fortvivlet og ulykkelig. De var sammen on and off i tre år og det er noget af det hårdeste, jeg har været vidne til. Min mor kunne ikke give slip, hver gang hun brød med ham, vandt han hende tilbage igen, selvom hun svor, at nu var det slut. Jeg prøvede at hjælpe hende. Hun kunne jo godt se at den var gal. Alligevel kunne hun ikke slippe ham og det skubbede os rimelig langt væk fra hinanden.

Sådan spotter du en psykopat

I min oplevelse med en psykopat, var det ikke mig der var ”offeret,” jeg stod derimod på sidelinjen og dette gjorde, at jeg opdagede hans spil, før min mor gjorde. Jeg har sidenhen, læst mange artikler og bøger om hverdagens psykopater. Med min indsamlede viden kombineret med det jeg selv har været vidne til, er jeg kommet frem til en fælles metode psykopater ofte bruger, for at trække dig ind i deres spil:

1. Honey moon fasen

Psykopatens første træk er, at vise stærk interesse i dig og hele din person. De skaber tryghed og tillid for at få dig til at åbne op for dine inderste tanker og følelser. På den måde lære han dine personlige styrker og svagheder at kende. Lære, hvad der skal til for at gøre dig glad, og hvad der skal til for at knuse dig. Han giver mere end han tager og du er i den syvende himmel. Han bruger den viden, han har indsamlet om dig, til at løfte dig med ros og komplimenter i spandevis. Dertil giver dig mere nærvær, opmærksomhed og kærlighed end du nogensinde har følt i dit liv.

2. Manipulations-fasen

Herefter, begynder manipulationen for alvor. Nu begynder han at bruge sin viden om dig, til at rive dig ned, kritisere de ting du gør og hvordan du gør det. Det kan være måden du går klædt på, din måde at skære grøntsager på eller dine holdninger – Intet er længere godt nok. Hvis du begynder at sige ham i mod eller prøve at løsrive dig hans greb, går han enten tilbage til at løfte dig op igen, eller at være direkte ubehagelig. Du arbejder hårdt på at gøre ham glad og tilfredstille ham, for det må jo bestemt være dig, der er noget galt med..

3. Isolations-fasen

Han vil prøve at adskille dig fra din familie og venner, for at isolere dig og gøre dig sårbar. Dette kan være ved at sige, at du fortjener bedre, at dine nærmeste udnytter dig eller noget helt tredje. Hans argumenter kan være, at han er menneskekender, at han ved bedre og at du fortjener bedre. Det er ikke ualmindeligt, at han vil vide hvor du er hele tiden, tjekker din telefon og din Facebook eller endda følger efter dig/stalker dig. Han søger hele tiden opmærksomhed og anerkendelse, også fra andre kvinder. Så hvorfor skulle du ikke gøre det samme fra andre mænd?

4. Knækket og alene fasen

Nu er du ensom og afhængig af ham og du er overbevist om, at det er dig der er noget galt med. Han vil nu have kontrollen over dig og alt i dit liv, bruge dig til at udfylde hans egne behov og lade sin smerte gå udover dig. Alle disse ting resulterer i, at du prøver at gøre alt, for at gøre ham tilfreds. Du higer efter hans komplimenter og anerkendelse og kan ikke fungere uden dem, fordi han har knækket dig. Løs riv dig hurtigst muligt!

Pas på dig selv

Jeg håber på ingen måde, at du bliver udsat for noget lignende, eller at du er i det nu. Ingen fortjener at gå igennem dette helvede. Det tog flere år for min mor, at komme sig nogenlunde videre efter den her oplevelse. Pas på dig selv og lov mig, at du aldrig dropper dine nærmeste for en mand. Kærlighed gør blind og kun dem der ikke selv er i det, kan se sandheden. Du kan ikke redde ham. Lyt til dine venner og familie!

Læs også: Derfor falder du for dårlige, destruktive mænd

Tak fordi du læste med! Du er altid velkommen til at poste en kommentar herunder, eller skrive direkte til min mail på mc@missgrey.dk. Husk desuden at følge med på de sociale medier:

Min Instagram Misscuriousdk 

Officielle Instagram Missgreydk 

Officielle Facebook Missgrey

Over and out – Miss Curious

Se Også