Kommunikation i parforholdet

udgivet:

Kommunikation i parforholdet – serie om parforholdskriser

Kommunikation i parforholdet – løsningen på alt

I dette indlæg skal vi snakke om kommunikation i parforholdet. Ofte oplever jeg, at rigtig mange kærestepar ikke kan snakke med deres partnere. Jeg vil tro, at de fleste definerer deres partner som et af de mennesker, de er tættest med. Men nogle gange slår det mig, at det i mange tilfælde slet ikke er sådan. Personligt har jeg altid set min kæreste som værende min bedste ven, og den jeg er mest fortrolig med. Men når jeg snakker med fremmede om deres tryghed i deres forhold, om at kunne dele alt og alle følelser – ja, så er det slet ikke tilfældet alle steder.

Mange af de problemer, som læsere kommer med, som jeg læser online, eller som veninder fortæller mig, handler om hvordan skal jeg snakke med min kæreste om det her? Hvordan skal jeg fortælle ham sådan og sådan? Hvordan skal jeg dog få ham til at lytte?

Derfor vil afsnittet handle om vigtigheden af god kommunikation, og hvordan netop det kan være løsningen på mange parforholdskriser. Du har nok oplevet, at nøgleordet er kommunikation i mange af problemløsningerne i denne e-bog. For så længe I snakker sammen om tingene, bliver alle problemer automatisk en smule mindre i sidste ende.

Hvorfor har vi svært ved at snakke sammen?

Jeg oplever, at der er et par ting, der gentager sig, når det handler om, hvorfor det er svært at snakke sammen. Andre fortæller mig om frygten. Frygten for, hvordan ens partner opfatter eller dømmer en. Frygten for at blive afvist. Frygten for, at der skal opstå konfrontation eller diskussion. Eller også ser jeg forvirringen og frustrationen over ikke at vide, hvordan vi skal bruge vores ord eller beskrive vores følelser. Jeg har altid været god med ord, og jeg har aldrig været bange for at snakke om mine følelser. Det er langt fra alle der har det sådan, og det er bestemt ikke ensbetydende med, at jeg er god til at kommunikere på en måde, der løser alle problemer eller hjælper mit parforhold.

Efterhånden er det gået op for mig, at selvom vi er gode til at åbne munden og sige en masse ting til hinanden, betyder det ikke, at vi er gode til at kommunikere. Vi har tit kommunikationsproblemer, selvom vi er gode til at snakke om tingene. Alligevel opdager vi nogle gange ting om hinanden, som vi ikke ville have vidst, hvis vi ikke havde snakket sammen.

Hvornår er vi egentlig bare gode til at snakke sammen? Og hvornår er vi gode til at kommunikere og løse vores problemer? For slet ikke at snakke om de par, der ikke tør sige noget til hinanden. Og så skal vi snakke om forskellen på mænd og kvinder – og måske løsningen på det hele?

Forskellen på mænd og kvinder

Efterhånden har du nok gættet, at kommunikationen mellem kvinder og kvinder og mænd og mænd er meget forskellig. Vi ved alle sammen, at vi kvinder elsker at snakke og ikke mindst sladre. Det gør mænd ikke nær så meget.

Har du nogensinde oplevet at komme til din kæreste med en problemstilling, og straks har din kæreste en løsning? Det er meget normalt. Din mand er nemlig utroligt løsningsorienteret. Det er ofte langt de fleste mænd er og tænker. De er skabt til at skabe løsninger og så komme videre i livet.

Vi kvinder søger ikke altid løsningen. Vi søger diskussionen og kommunikationen. Når han kommer med løsningen, bliver vi frustrerede, fordi vi føler, han ikke vil snakke mere om det. Vi vil gerne sladre lidt, derfor er det meget nemmere med en veninde i sådan en situation. Der kan vi snakke i timevis om, hvad vi eventuelt kunne gøre. Bagefter har vi det meget bedre – uden at være kommet frem til en løsning. Netop fordi vi bare søgte kommunikationen og diskussion. Det gider de fleste mænd ikke. Hvis du indimellem oplever, at din kæreste ikke gider at snakke med dig, er det nok sådan en situation, du er havnet i. Med den viden kan vi nu danne grundlag for, hvordan vi skaber bedre kommunikation med vores partner.

Den gode kommunikation

Hvis I ofte sidder sammen og snakker om jeres problemer, men aldrig finder en løsning på noget eller ender i et skænderi, får du her et par tips til, hvordan I kan få den gode kommunikation ind i forholdet. At finde den gode kommunikation er utroligt svært, men ikke desto mindre det hele værd.

Vi burde sige tingene, som de er. Men der er mange ting, vi hele tiden vil tage højde for. Vi skal have respekt for hinanden og for os selv. Vi skal have forståelse for partneren, kunne se tingene fra en anden side. Alt imens vi skal huske vores eget synspunkt og egne behov.

Derfor kan jeg virkelig godt forstå, at mange mennesker føler, det er svært at kommunikere med sin partner på en god måde. Det er ved at være en labyrint af følelser, hensyn og blinde veje, som kan ende helt forkert. Derfor kan det være svært at sige tingene, som de er, fordi vi elsker hinanden, og vi vil gerne hinanden det bedste. Vi kan ikke lide at påpege hinandens fejl i frygten for, at det skader mere end gavner. For hvis det skader, er der en risiko for, at vi mister noget, vi er glade for.

Men vi skal have tillid til, at vores forhold kan overleve det og komme stærkere ud på den anden side. Jeg har haft mange kommunikationskriser med min kæreste, men det er blevet løst hver gang, og hver gang føler jeg, at vi er kommet meget stærkere ud på den anden side. Jeg tror, at min kæreste og jeg hører under kategorien, der godt kan finde ud af at snakke sammen, men ikke altid er helt gode til at kommunikere.

Kvinder og kommunikation

Mange par har problemer med kommunikationen i hjemmet, eller også kan vi bare kalde det samarbejdet. Mange kvinder har svært ved at snakke om det med deres mænd. Enten kommer det helt forkert ud i et frustreret, hysterisk tilfælde, hvor vores mænd tror vi er midt i en hjerneblødning. Netop fordi at det ofte ender ud i, at problemerne bygger sig op og bliver langt mere komplicerede end de var til at starte med. Fordi vi ikke fik sagt tingene til en start. Måske engang imellem får du hentydet til noget der ligner noget af det du muligvis gerne ville sige, men et parforhold er ikke en gætteleg. Ofte går vi rundt og tænker over alle de ting vi ville ønske vores partner gjorde bedre. Men uden at sige det, fordi vi lidt forventer af vores partner at han selv gætter sig frem til det. Hvis I mangler god kommunikation i forholdet, kan små problemer bygge sig op over tid, som I ellers let kunnet have undgået, hvis I havde talt åbent om det. Det er typisk for os kvinder at tro, at mænd ved, hvad det er for småting, der irriterer os. Men det gør, de altså ikke, hvis vi ikke sætter ord på det.

Det er et klassisk kvindetrick, eller skulle vi kalde det en fejl? Vi forventer, at vores partnere er tankelæsere. Vi får et kæmpe chok den dag, det går op for os, at de ikke er. Vi bliver nødt til at snakke sammen, og vi bliver nødt til at sige tingene på direkte. Jeg er bestemt heller ikke en undtagelse her. Det tog mig meget lang tid at komme af med min stædige overbevisning om, at det absolut ikke var mig, der var dårlig til at kommunikere. Det var jo min kæreste, der bare ikke lyttede ordentligt til mig.

PERSONLIG FORÆLLING


”Min kæreste og jeg har været sammen i snart 7 år, og vi har boet sammen i knap 2. I den hverdag vi har sammen, opstår der desværre nogle små gnidninger. De udgangspunkter vi har haft hver især hjemmefra, og den opdragelse vi har, fra vi var små, er meget forskellige. Jeg ved, at kompromis er vejen frem, men jeg må også erkende, at vi er utroligt dårlige til det. Jeg ser dagligt alle de små ting, han ikke får gjort, alle de pligter, han ikke gør som aftalt og i stedet for at udtrykke det til min kæreste, bliver jeg mere og mere indebrændt. Han kan mærke, at jeg er indebrændt og irriteret og bliver det også selv grundet mit ”småhakkeri”. Situationen eskalerer kun opad herfra og hårde diskussioner fylder det hele. Jeg ved godt, at vi skal blive bedre til at snakke med hinanden og fortælle, når der er noget, der er i vejen, men det kan være svært efter så mange år.”

(kvinde, 25 år)

Sådan bliver I bedre til at kommunikere

Uanset årsagerne til I ikke kan snakke sammen, er der et par fælles råd, som altid er gode at huske på, hvis I vil være bedre til at tale sammen.

De hurtige tips:

 • Angrib aldrig hinanden. Snak i et roligt og fornuftigt toneleje. Undgå at råbe og skrige, det nytter ikke noget at reagere opfarende.
 • Sæt jer ned, når I skal snakke sammen. Det at stå op kan ofte sammenlignes med et skænderi, hvor hele kroppen bruges i en aggressiv adfærd. Det kan symbolisere, at I er på vej væk fra hinanden, når I står op. Sæt jer ned, og sæt jer godt til rette.
 • Sig tingene med det samme, og lad være med at lade dem bygge sig op over en længere periode. På den måde undgår I, at det hele flyder over og fylder mere, end det burde.
 • Prøv så vidt som muligt at undgå sætningerne: ”Du skal være bedre til…” osv. Prøv at snakke mere ”vi” eller ”os” eller jeg, hvor du vender fokus indad. Det skaber en følelse af, at du ikke angriber din partner, og I skal løse problemerne i fællesskab. Det bidrager til, at din partner bliver mere modtagelig, for det du siger. Når du skal fremlægge ”problemet”, eller hvordan du har det, snak i jeg-form og bliv på din egen banehalvdel.
 • Giv hinanden taletid og respekter den. Undgå at afbryde eller tale i munden på hinanden.
 • Det kan godt være du overhovedet ikke kan forstå din partner eller er enig i, hvad personen siger. Men I skal respektere hinandens følelser og holdninger, og det skal gå begge veje. Lad være med at sige, at det ikke passer eller er noget sludder.

Gå på kompromis

Måske har I svært ved at acceptere hinandens synspunkter og ender med at være frustreret over jeres partners manglende selvindsigt. Hvad der mangler her, er evnen til at indgå et kompromis. Måske er I begge ret stædige og gode til at tale jeres egen sag. Problemet kan være, at I har for stort et fokus på, hvad I føler hver for sig i stedet for at spørge hinanden. Hvad er kompromiset her? Hvad skal vi gøre anderledes, som er en løsning, der er god for os begge? Hvis I bruger mindre tid på at snakke om, hvordan I har det individuelt og bruger mere tid på at finde ud af, hvad I kan gøre bedre sammen, er I godt på vej til et kompromis.

Fortæl det, som det er og ikke det, vi gerne vil høre

Hvis jeg spørger min kæreste direkte om noget konkret, jeg føler er et problem, kan han nogle gange have svært ved at være ærlig. Det er nok det største problem i vores parforhold. Men jeg ved, hvorfor han gør det. Nogle gange har han rigtig svært ved at fortælle mig direkte, hvordan han virkelig har det. I stedet vælger han at fortælle mig det, jeg gerne vil høre. Det ender jeg alligevel med altid at kunne mærke, og så ender vi i en helt anden form for krise. Jeg har forklaret ham, at han bliver nødt til at fortælle mig tingene, som de er og ikke pakke dem ind.

Det kan godt være, jeg bliver sur over, at han ikke vil på ferie med mig. Men som jeg siger til ham, er det noget, jeg nok skal komme over. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor meget bedre det har været for vores forhold, at han fortæller mig tingene, som de egentlig er for ham. Jeg bliver selvfølgelig nogle gange ret fornærmet i øjeblikket, men det er langt bedre, end jeg er forvirret over hans undvigende svar eller manglende engagement. Lad endelig være med at fortælle din partner det, som du tror personen gerne vil høre. Det hjælper ingen af jer og slet ikke jeres forhold.

Hvis I ender med at blive gode til at snakke sammen, er det noget, I kan bruge resten af jeres liv. Det er et ufatteligt godt værktøj at kunne sætte sig ned og have en fornuftig og konstruktiv samtale. Hvis I er i stand til dette, er jeg overbevist om, at I kan klare mange af de udfordringer, man kommer op imod som partnere.

Hvordan håndterer jeg, at min kæreste lyver?

Det er ikke sjovt at opdage, at din kæreste lyver. Løgne i et parforhold kan bidrage til mistillid, dårlig kommunikation, skænderier og i værste tilfælde være enden på forholdet. Derfor er det vigtigt at minimere løgne, selvom jeg personligt tror, at det aldrig helt kan undgås. Løgne kan være den nemme løsning, når vi ikke helt tør sige tingene, som de er. Det kan være, vi ikke kan overskue konsekvenserne af den egentlige situation. Uanset hvad er det bedst at komme dem til livs, mens vi kan.

Hvad gør du, hvis du oplever, at din kæreste lyver overfor dig?

 • Start med at konfrontere ham eller hende. Spørg din kæreste om, hvorfor han (eller hun) lyver, og hvorfor han ikke synes, han kan være ærlig med dig?
 • Prøv at holde bolden på din egen bane, når I snakker sammen. Prøv derfor at undgå de mange beskyldninger, men fremlæg din sag, og hvordan du har det med, at han lyver.
 • Husk at give ham plads til at forklare sig. De fleste har gode forklaringer på, hvorfor de føler, de ikke kan være ærlige.
 • Hav respekt for det han siger. Måske ligger der en masse bag løgnene, som er dybere problemer i jeres parforhold og jeres kommunikation. Brug snakken til at åbne op og få talt om jeres forhold.
 • Prøv at udarbejde en løsning, der gør, at I undgår løgne for fremtiden. Hvis I kan løse de bagvedliggende problemer, kommer det helt af sig selv.
 • Drop tanken om at han aldrig kommer til at lyve for dig igen. Langt de fleste af os bruger hvide løgne indimellem, og det er ikke dem, der er problemet, men årsagen til, at de opstår, som I skal kigge på.

Det kan være svært at konfrontere sin partner, når det gælder løgne. Ofte fordi du sjældent er helt sikker på om det er en reel løgn. Hvad du kan gøre, er at snakke med din partner om, at du føler, der er dårlig tillid mellem jer, eller du føler, han ikke altid er ærlig.

Til sidst vil jeg slå fast, at du aldrig skal finde dig i, at din partner lyver. Hvis der er noget, jeg slet ikke kan klare i mit personlige forhold, er det, hvis min kæreste lyver for mig. Det bunder i, at vejen til et godt parforhold er god kommunikation. Hvis alle tingene ikke ligger foran dig på bordet, kan det være rigtig svært at finde nogle gode løsninger. Og så er det heller ikke rart at blive holdt udenfor med den halve sandhed.  Sørg for at være så ærlige, som I nu kan være! ”Svesken på disken,” som det kloge ordsprog lyder.

Se Også