HIV-smitten og AIDS...

udgivet:

HIV-smitten og AIDS…

Hej alle

Det er simpelthen blevet en vane at oploade så sent – sorry! <3 Snakken idag skal handle om HIV-smitten og om AIDS. Dette er nemlig en virus, jeg selv har læst ret meget op om. Og hvorfor? Fordi det er vigtigt! Der er overraskende mange (især unge), der intet aner om HIV-virussen, så i dette indlæg kommer en masse fakta om smitte, risikogrupper og livet med HIV.

Indlægget er delt op således:

  • Hvad er HIV og hvordan smitter det?
  • Hvad er symptomerne på HIV?
  • Hvem er i risikogruppen?
  • Medicin og PrEP-kuren

Hvad er HIV/AIDS og hvordan smitter det?

HIV er kort for “Human Immundefekt Virus”. Sygdommen angriber menneskets immunforsvar. HIV’en angriber CD4-celler, og nedbryder på den måde immunforsvaret, hvilket øger risikoen for at blive ramt af sygdomme, som f.eks lungebetændelse. Når HIV’en har nedbrudt immunsystemet så meget, at det kan måles i blodet, og man lider af en følgesygdom, får man diagnosen “AIDS”. AIDS smitter altså ikke, men kommer som følge af den smitsomme HIV-virus.

HIV smitter gennem sæd, skedesekræt og blod. Altså kan man sagtens kysse med en HIV-smittet person uden at sætte sig selv i risiko for smitte. Risikoen for smitte er også meget lille, hvis man beskytter sig selv med kondom. Du bliver desuden heller ikke smittet med HIV-virus ved at drikke fra samme glas eller lignende – så ro på. 🙂

(Hvis du vil testes for HIV, foregår dette gennem en blodprøve, enten hos din egen læge eller en sexsygdomsklinik – hvor du i øvrigt kan være anonym. HIV kan måles i blodet 4 uger efter smitte).

Hvad er symptomerne på HIV?

Da det tager lang tid for HIV at nedbryde immunsystemet, kan det være i kroppen længe inden man oplever symptomer. Derfor er det så vigtigt at blive testet regelmæssigt. 1/3 del oplever milde symptomer et par uger efter smitte. Tidlige symptomer inkluderer mild feber, hududslæt og hvide belægninger på tungen. Da Charlie Sheen blev testet for HIV, var det som følge af en slem kronisk hovedpine et par uger efter smitten (her prøver jeg bare at sige, at symptomerne kan være forskellige fra person til person – og du er ikke nødvendigvis smittet, fordi du får et af følgende symptomer). Når HIV’en har været i kroppen over længere tid, kan symptomerne være belægninger på tungen, længerevarende influenza, diarré, vægttab, kyssesyge og slem lungebetændelse.

Hvem er i risikogruppen for HIV-smitte?

Man siger at følgende mennesker er i risikogruppen for at blive smittede med HIV:

  • Mænd der har sex med mænd (hvert år af 3/4 af nye smittede mænd, især homoseksuelle mænd).
  • Stofmisbrugere (HIV’en kan smitte gennem urene kanyler).
  • Folk der har haft en sexpartner fra højrisikolande (Østeuropa, Sydøstasien og Afrika).

Smitten opdages i gennemsnit senere hos heteroseksuelle end hos homoseksuelle. Selvom du mener, du ikke er i risikogruppen, er det stadig fornuftigt at blive testet og beskytte sig.

Medicin og PrEP-kuren

Når du først er smittet med HIV, er virussen i kroppen resten af livet. Dog er der medicin, der stopper HIV’en fra at komme ind i cellerne og dermed fra at skade immunforsvaret. Som regel får man tre forskellige slags lægemidler til at stoppe HIV’en. Disse lægemidler kommer som tabletter, som skal tages dagligt (ligesom p-piller og alt mulig andet medicin). Ofte opstår der bivirkninger i de første uger, men de forsvinder som regel af sig selv igen. Behandlingen begynder så snart man får stillet HIV-diagnosen. Altså kan man leve med HIV i kroppen helt uden at blive syg.

Er man i aktiv behandling mod HIV, kan man ikke smitte andre. Dog er det stadig meget vigtigt at bruge et kondom under sex.

Man kan forbygge HIV med en såkaldt PrEP-kur, som er relativt ny på markedet. PrEP-kuren består af en pille, som tages hver dag, og nedsætter risikoen for at blive seksuelt smittet med HIV. PrEP er endnu ikke tilgængeligt i Danmark, men AIDS-fondet arbejder på at få PrEP til Danmark.

Hvis du er blevet smittet med HIV og opdager det før der er gået 72 timer, kan du stadig nå at blive behandlet med en PEP-kur. Behandlingen kan redde dig fra at blive smittet med HIV, men den skal sættes i gang hurtigst muligt. For at få kuren ringer du til dit nærmeste hospital, og spørger efter bagvagten. Behandlingen varer en måned, og er eftersigende fyldt med meget barske bivirkninger. Dog kan den redde dig fra permanent HIV-smitte.

Jeg håber dette gjorde dig lidt klogere på HIV-smitten! Indlægget er skrevet efter at have snakket med to læger, og yderligere informationer er fundet på AIDS-fondet.dk og Sexlinjen.dk.

Hvis jeg har skrevet noget forkert, eller har glemt noget centralt, er I velkomne til informere mig om det på min mail: Missfox@missgrey.dk, og så får jeg rettet det hurtigst muligt! Jeg satser på at gøre dette til en serie, hvor jeg informerer om forskellige sexsygdomme.

So long

Miss Fox <3

Se Også