skyggesiden-som-senfølger-efter-seksuelle-overgreb

udgivet:

Dårligt sexliv – serie om parforholdskriser

Kære læser!

Velkommen til min serie omkring parforholdskriser. Her vil jeg tage dig gennem en lang række emner og problematikker, som jeg personligt har oplevet værende roden til mange parforholdskriser. De ting, jeg har skrevet om, er baseret på min egen personlige erfaring, eller hvad jeg har indhentet af oplysninger fra kvinder i min egen omgangskreds. Det er også vigtigt at huske på, at alle parforhold er forskellige. Jeg er ikke ekspert eller påstår at være det.  Jeg er derimod en ung kvinde, der har samlet værdifuld viden gennem mange personlige oplevelser.

Du kan se på disse indlæg, som gik du ud for at snakke med dine veninder eller din familie om dine problemer i forholdet. Jeg håber, du bliver inspireret til nogle forskellige problemløsninger, samt på en eller anden måde kan hjælpe dig og din kæreste (eller mand) videre med jeres parforhold. I disse indlæg får du derudover en masse historier fra forskellige læsere. Velkommen til mine personlige erfaringer med parforholdskriser. Dette indlæg er det femte i en serie af flere og handler om at have et dårligt sexliv. 

Når sexlivet fejler – synderen i parforholdet

I dette indlæg tager vi fat i en af de mest gennemgående og banale årsager til parforholdskriser – nemlig problemer med sexlivet. Vi kan læse nettet tyndt om det. I 80% af tilfældene handler parforholdskriser om sex eller manglen på samme. Det er ret veldiskuteret, om det passer eller ej. De fleste er dog enige om, at sex fylder meget i et forhold. Personligt har jeg et højt sexdrive, som helst skal imødekommes af min partner. Hvis det ikke sker, kan jeg godt have en krise.

Så velkommen til et afsnit jeg virkelig kan relatere til. Jeg giver dig alle mine egne frustrationer og flere læserhistorier, som omhandler forskellige seksuelle kriser.

Når I har et forskelligt sexdrive

Det er ikke direkte fedt at have alle de samme interesser eller vaner som din kæreste. For så møder du ikke rigtig modstand, og lidt modstand er som regel meget sundt i et parforhold, har jeg hørt. Men en af de ting, som det ikke er særligt fedt ikke at have tilfælles, er ens sexdrive. Det kan godt være det kan lade sig gøre i nogle forhold, men jeg hører igen og igen om parforholdskriser, hvor den ene ikke får nok sex, mens den anden er tilfreds. Det er typisk, selvom vi ikke skulle tro det. Det er bare nemmere, hvis vi er enige om hvor meget sex vi ønsker at have med hinanden.

Selvfølgelig er der altid starten af et nyt forhold, hvor vi er helt kåde og vilde i varmen efter hinanden. Her kan du nok ikke altid danne dig et realistisk billede af din nye partners seksuelle drive. Men når hverdagen falder på, finder vi ud af, hvad hinandens sexmængde-præferencer er.

Der kan være hundredevis af ting, der påvirker sexlysten, og det er vigtigt at tage højde for de ting, hvis I er utilfredse. At kunne se årsagerne bag manglende sexlyst er en stor del af at kunne være i et forhold. Faktum for langt de fleste er, at vores sexlyst går op og ned konstant. Det er vigtigt at kunne kende forskel på de forskellige årsager for komme ud på den anden side af en tørkeperiode uden at ødelægge forholdet. Nogle gange er det så simpelt, at I simpelthen er blevet for kedelige eller dovne. Men der kan være mange årsager til, hvorfor du eller din partner ikke har lyst.

Min partner har ikke lyst til sex

Når ens partner ikke har lyst til sex, kan det være utroligt opslidende på ens selvtillid. Mange oplever faktisk at have netop det problem i parforholdet. Det er vigtigt at pointere, at i langt de fleste tilfælde har din kærestes manglende lyst til sex intet med dig at gøre.

Det kan godt være tilfældet, men så er det en helt anden situation og handler mere om, hvor I står med jeres parforhold. Sexlivet er klart roden til mange parforholdskriser, og derfor er det vigtigt at snakke om. Jeg har selv været en af de kvinder, der har været utroligt ked af, at min kæreste nogle gange ikke har haft lyst til sex. Her kommer nøgleordet ind. Han har ikke lyst til sex. Det er ikke, fordi han siger, han ikke har lyst til sex med mig. Men det kan være rigtig svært for os kvinder at forstå dette.

Når han ikke har lyst, er det første, der popper op i vores hoveder, at det er noget med os. Er vi måske blevet lidt småbuttede? Eller har vi ikke barberet os nok? Eller er vi ikke opfindsomme nok i sengen? Der kan være nok så mange årsager, der bliver lavet i vores hoveder, og igen er det en klassisk kvindeting. Her er jeg klar til at dele ud af min erfaring og fortælle alle jer kvinder derude, at det langt fra er tilfældet for de fleste. Jeg lærte det på den hårde måde. Jeg straffede mig selv i måneder, var ked af det og langt nede over den manglende sex. Lige indtil den dag jeg konfronterede min kæreste med det, og jeg opdagede, at det slet ikke var mig, men ham den var gal med.

Det er selvfølgelig utroligt individuelt, hvorfor han ikke har lyst til sex, og derfor er mit første råd til dig at spørge din kæreste. Spørg ham om, hvorfor han ikke har lyst. Det kan være, at han ikke selv helt ved det endnu, og så kan det være noget, I finder ud af sammen. Jeg har i hvert fald samlet et par årsager, som er typiske, når det kommer til mænd og manglende sexlyst.

Årsager til hans manglende lyst:

 • Hvis han er stresset eller ked af det, kan det have en stor indflydelse på hans sexlyst. Mange mænd mister lysten, når de har stress. Sådan var det for min kæreste. Han havde simpelthen intet overskud og var ked af det. Det gjorde, at hans sexlyst fuldstændigt forsvandt.
 • Hvis han oplever sorg, har det samme effekt som stress. Min venindes kæreste mistede sin lillebror sidste år, og det gjorde simpelthen, at de intet sexliv havde.
 • Det er ikke kun kvinder, som kan have dårlig selvtillid eller et dårligt selvbillede. Hvis hans selvtillid falder af forskellige årsager, kan hans sexlyst falde.
 • Sygdom ved vi alle sammen er meget værre hos mænd, og det er nok meget oplagt at under sygdom, har de ikke så meget lyst til sex.
 • Hans behov for sex er faldet med tiden. Det kan enten være dovenskab eller et nedsat sexdrive. Det behøver overhovedet ikke at have noget at gøre med dig.

Det er vigtigt, at du som partner kan se det store billede og ikke bliver frustreret over jeres manglende sexliv. Hvis du fremlægger det som et problem eller beskylder ham, fjerner du hans sexlyst endnu mere. Prøv i stedet at forstå, hvorfor han måske har det, som han har det. Snak med ham og fortæl ham, at du savner at være intim med ham. Men når alt kommer til alt, kan vi ikke tvinge nogen til at have sex. Hvis du føler dig meget frustreret over den manglende sex, er der et par ting, du kan gøre for at komme ud på den anden side.

 • Handler hans manglende sexlyst om sorg, stress eller andet, der ligner, er der ikke meget andet at gøre end at vente. I mit tilfælde måtte jeg simpelthen vente, til han kom ud på den anden side. Det kan være svært at vide, hvornår det er, men det er vigtigt at holde øje.
 • Du skal selvfølgelig acceptere og have tålmodighed i situationen, men du skal også have respekt for dine egne behov. På et tidspunkt er I nødt til at komme ud på den anden side og begynde at have sex igen. Der skal ikke gå år, før det sker.
 • Udnyt situationen til at lære dig selv bedre at kende gennem onani. At onanere kan være utroligt dejligt, og du lærer mange nye ting om dig selv. Det kan helt sikkert hjælpe, at du klarer behovet selv.
 • Snak med ham om det og sørg for ikke at presse på med, at du vil have mere sex. Bliv endelig ved med at snakke om situationen.
 • Hold dig til hos ham og fald ikke af på den. Du skal endelig ikke holde dig tilbage med forsigtigt at friste ham og gøre dig til. Måske skal du tage lækkert undertøj på eller gøre noget ud af dig selv. Dog er det vigtigt, du ikke forventer noget af det. Ellers kan du ende med at blive skuffet over det ikke ender i sex, og han bliver frustreret over at føle sig presset.

Det er heller ikke altid, at det er til at få et svar på alting. Hvis I er tilfredse med den mængde sex, der er i jeres forhold, er det helt perfekt. Der findes ikke et tal på, hvor meget I skal have sex for at have et godt sexliv. Der findes undersøgelser om, hvor meget vi gennemsnitligt har sex, men det fortæller kun noget om, hvor meget den gennemsnitlige person har sex og intet om, hvor meget du skal have sex for at have et godt sexliv. Sørg for at finde jeres egen vej.

Jeg har ikke lyst til sex selv

Nogle gange sker det, at vi selv ikke har lyst til sex. Forskellen er, at du nok selv ved, hvorfor du ikke har lyst til sex. Eller måske gør du ikke. Uanset hvad kan det være utroligt frustrerende at have en kæreste, der hele tiden presser på med sex, hvis du ikke selv har lyst. Det er utroligt vigtigt, at du husker at have respekt overfor dig selv og aldrig nogensinde gør noget, du ikke har lyst til. Det er helt forkert bare at have sex med din kæreste, fordi du er bange for, at personen går sin vej, hvis I ikke har sex. Det vil aldrig være holdbart, og du er på ingen måde tro mod dig selv.

Hvis du personligt ønsker at have mere sex, men ikke kan finde lysten, er der et par ting, du kan gøre:

 • Først og fremmest skal du undgå at presse dig selv. Det fjerner kun din sexlyst endnu mere. I samme kategori så drop alle tanker om, at din kæreste går fra dig, hvis du ikke har sex med personen. Hvis det er tilfældet, er der et eller andet helt galt.
 • Forklar din kæreste, hvorfor du ikke har lyst til sex. Det kan hjælpe med at fjerne et eventuelt pres og give dig ro indeni. Samtidig er det meget nemmere for din kæreste at håndtere, når han forstår, hvorfor du ikke har lyst til det.
 • Lad dig ALDRIG presse til noget, du ikke har lyst til!
 • Som kvinde kan vores sexlyst svinge rigtig meget og samtidig være helt ens fra dag til dag. Eksempelvis er der tidspunkter i vores cyklus, hvor vi er mere liderlige end andre, og det er simpelthen ren biologi. Lige omkring ægløsning er lysten stor.
 • Dyrk mere sex for at få mere lyst gælder faktisk for kvinder. Jo mere sex vi har, jo mere lyst får vi. Hvis du har lyst, så sørg for at dyrke mere regelmæssig sex. Det løfter automatisk din sexlyst.
 • Sørg for at have din alenetid og onanere med dig selv. Onani kan stimulere vores sexlyst, og vi kan lære meget mere om os selv. Hvis du nu gerne vil give dig selv mere lyst, så sørg for at onanere. Pas dog på med at onanere for meget, det kan fjerne lysten, når det endelig er tid til at have sex med din kæreste.
 • Gør dig selv lækker og ikke for din kærestes skyld, men for din egen. Når vi føler os lækre, føler vi os automatisk mere tiltrækkende, og det kan booste vores sexlyst! Så ind i badet, barber alt, hvad der er at barbere, og hop i det frækkeste undertøj.

Derudover er det vigtigt at give dig selv tid. Vi må acceptere, at der er tidspunkter, hvor vi simpelthen har mere lyst end andre. Ved at fjerne fokus og skyld fra problemerne fjerner vi noget af presset. Det er automatisk en ting, der kan afhjælpe problemet. Vi er indrettet sådan som mennesker, at visse ting bliver nedprioriteret i forhold til andre, og visse ting skal være opfyldt, før vi går videre med andet. Hvis du er stresset, træt eller har andre basale behov, der skal dækkes, går det ud over sexlysten. Det er helt normalt.

Derfor skal I prioritere jeres sexliv

Nogle gange kan hverdagen have en dårlig effekt på vores liv. Mange af os oplever simpelthen at glemme at dyrke sex, fordi hverdagen, vasketøjet, mad, børn eller arbejde kommer i vejen.

Måske føler du, at det er frustrerende, at I ikke dyrker mere sex. Men ingen af jer har rigtigt tid eller overskud til at gøre noget ved det. I prioriterer ikke længere jeres sexliv. Måske synes I, at det er hyggeligere at ligge på sofaen og se en film. Derudover er I ikke længere drevet af den samme drivvåde lyst efter hinanden, men en dybere lyst som skal vækkes.

Hvis du oplever, at I er fanget i hverdagen og ikke længere prioriterer jeres sexliv, er gode råd værd at kigge efter.

Det er nemt at sige, at I skal begynde at prioritere det. Nemmere sagt end gjort. Drop idéen med at lave en sexdag om ugen, for det kan virkelig suge alt spænding ud af jeres sexliv. Jeg vil nok anbefale, at I aktivt skal tage et valg om at ændre jeres sexliv. Det kan være lige så svært som at ændre andre ting i livet fx en slankekur eller stoppe med at ryge. Men hvis I virkelig vil se resultater og opnå et bedre sexliv, er det vejen frem.

TIPS til et bedre sexliv

Der findes mange ting derude, I som par kan gøre for at forbedre jeres sexliv. Jeg tror, at vi hele livet skal udvikle vores sexliv, som vi selv udvikler os. Der er ikke noget i vejen med at være tilfreds med det sex, I har nu, men det er ikke en undskyldning for ikke at undersøge andre områder. Jeg opmuntrer altid folk til at undersøge og afprøve nye ting i et omfang, de har lyst til.

Det eneste, der kan ske, er, at de finder ud af, at det ikke er noget for dem. Det at forbedre jeres sexliv behøver ikke at være noget vildt og voldsomt, og nej, I skal ikke til at gå i swingerclub eller lignende. Der er et par simple ting, I kan udforske eller afprøve, hvis I ønsker at opnå et bedre sexliv.

Udforsk sex andre steder end i soveværelset

Noget af det, vi er bedst til, når vi har været i et forhold længe, er at dyrke sex de samme steder, som vi altid gør. De fleste dyrker sex i sengen og aldrig andre steder. Det kan selvfølgelig være meget forskelligt alt efter ens boligsituation. Hvis du har muligheden, så udnyt hele dit hjem! Om det så er badet, sofaen, køkkenbordet eller noget helt andet. Sørg for at skifte location ofte. Det kan bidrage til, at I føler jeres sex er anderledes, ny og spændende blot ved at flytte til et nyt sted. Det kan godt være mere besværligt, men dovenskab i et sexliv er virkelig en dræber.

Få sexlegetøj ind i jeres sexliv

Selvom det er noget jeg siger hele tiden, og selvom det er noget jeg har skrevet utallige gange om som blogger, siger jeg det lige en enkelt gang til. Sexlegetøj kan gøre mange fantastiske ting ved jeres sexliv. Om det så er spændingen ved at udvælge noget sammen, overraske den anden eller noget helt tredje, så gør det. Det kan være en helt ny måde for jer begge at lære mere om hinanden på og samtidig blive bedre til at tilfredsstille hinanden. Det handler slet ikke om at bruge flere tusinde kroner på en innovativ vibrator, der kan sende trykbølger ud. Der findes mange billige og nemme små løsninger, som ikke føles så voldsomme.

Træd ud af jeres vante roller

Når vi har dyrket sex med en person rigtig mange gange, falder vi ind i en seksuel rolle ligesom på andre områder i vores liv. Vi ved, hvad der virker, vi kender hinanden og gør det, vi plejer. Hvis I skal forbedre jer, skal I træde ud af komfortzonen og påtage jer nogle andre roller. En ting I kan gøre er at skiftes til at være den, der styrer showet. De fleste af os kan godt lide at læne os tilbage og modtage, men det skal være ens i sexlivet. Tag styringen engang imellem.

Lav jeres research!

Der er konstant mange nye måder og teknikker at bruge i jeres sexlivet. Gå på nettet og læs jer frem til nogle ting, I kan prøve sammen eller snak om det. Det er klart, at det er spændende at prøve noget nyt, men det skal være noget, I begge har lyst til. Når I finder noget, I gerne vil prøve fx analsex – så læs godt op på det. Sørg for at forberede jer og snak om det, der skal ske. I kan altid sætte jer sammen ved computeren og læse med hos Missgrey.dk – her er der et utal af guides og test af forskellige produkter.

Kvinde husk dit NEJ-GAME

Du har sikkert hørt det før, hvis jeg begynder at snakke om at spille kostbar og lade manden jagte dig. Mange forveksler det med noget forkert, men i virkeligheden kan vi ikke udelukke, at det virker. Der er en grund til, at vi som kvinder har en lyst til at spille kostbare, og mænd tændes utroligt meget af at jagte os. Her snakker jeg ikke om, at du skal vente 32 minutter med at svare på hans besked, eller I skal på præcis 3 dates, før I må have sex. Det er nemlig vigtigt at skelne mellem dette, og en seksuel leg kaldet dit nej-game. Det kan være en svær leg at mestre og endnu sværere at udføre. Men at forsøge at opretholde jagten og give din mand en følelse af, at han stadig skal arbejde for tingene, kan skabe en helt anden seksuel spænding.

Det handler om at ”lade ham overtale dig” til sex. Personligt bliver jeg langt mere tændt af det, end hvis jeg bare ruller rundt og spreder ben. Det er der heller ikke noget galt med, men dit nej-game kan være en del af jeres forspil, som i mange tilfælde kan få din mands lyst helt op at ringe.

LÆSERNE FORTÆLLER
(INDSAMLET FRA SPØRGESKEMA PÅ MISSGREY.DK)

I tidligere forhold har jeg haft mere lyst end mændene.

Vi har de samme lyster og har begge behov for sex mindst én gang om dagen.

 Jeg ville have mere sex end ham, og følte jeg manglede en stor del af mig selv.

Vi vil det samme og er åbne få at prøve nye idéer.

Jeg har masser af lyst – det er bare ikke altid til min kæreste

Jeg har masser af sexlyst, det har han dybest set også, men har tit ikke overskud til det

Vi har begge et højt sexdrive, men i en enkelt periode havde jeg et mindre sexdrive pga. nogle nye p-piller, som jeg også hurtigt fik skiftet ud. Jeg havde fra den ene dag til den anden ingen lyst overhovedet, og det blev et ret stort problem for min kæreste. Han havde en frygt for, at det ville fortsætte sådan, og at jeg bare havde givet op på vores sexliv. Den her frygt kom især efter hans tidligere forhold, hvor han oplevede at gå uden sex i ekstrem langtid, fordi hans tidligere kæreste pludselig bare ikke gad at have sex mere, og da jeg så fik en nedsat sexlyst, så gik alle hans alarmer igang og overreagerede måske en smule i min optik, men vi fik talt hans frygt ud, og jeg fik skiftet p-piller og så var det hele som det skulle være igen.

I forbindelse med min første graviditet faldt mit sexdrive betydeligt, hvilket gjorde, at min kæreste ikke synes, at vi havde sex nok til at opfylde hans behov. Han accepterede heldigvis, at det var midlertidigt på grund af graviditeten og den efterfølgende tid som nybagt mor.

Se Også