Onlinedating og tabu

udgivet:

Er onlinedating (stadig) et tabu?

Jeg er en erfaren onlinedater, som tidligere benyttede onlinedating som et værktøj til at møde nye mennesker. I sidste ende førte onlinedatingen endda til, at jeg fandt kærligheden. Ja, jeg fandt min kæreste på et datingsite, og det har jeg intet problem med at sige højt, når folk spørger, hvordan vi mødte hinanden.

Alligevel fandt jeg det nødvendigt at spørge min kæreste om, hvad jeg skulle svare, inden folk begyndte at stille dette klassiske spørgsmål. Jeg har før oplevet, at andre mænd, jeg mødte på nettet, bad mig om at opdigte en dækhistorie, da vi begyndte at date. Min kæreste forstod ikke, hvorfor det skulle være et problem, at vi har fundet hinanden online, så vi fortæller begge den sande historie om vores første møde.

Men selvom de traditionelle datingsider tjener kassen, og dating-appen Tinder efterhånden er alle mands eje, kigger folk på os med et undrende blik. Det er som om, de bliver en smule skuffede, fordi de håbede på noget mere romantisk a la et tilfældigt møde, der på magisk vis havde ført os sammen. Derfor vil jeg denne gang i ‘Felicitys frække forelæsninger’ besvare spørgsmålet:  Er onlinedating stadig er et tabu? For ja, onlinedating har gennem mange år været tabubelagt.

Fra nederlag til acceptabelt

Tidligere blev det faktisk betragtet som et nederlag at oprette en datingprofil, fordi det blev sammenlignet med at indrykke en kontaktannonce. I ved de der annoncer i avisen, hvor der står: “Fræk fyr søger prinsesse” eller lignende efterfulgt af personens kontaktoplysninger. En undersøgelse fra 2009 viste, at tre ud af ti brugere på Dating.dk syntes, det var mere pinligt at date en person, de havde fundet på nettet frem for en person, de havde mødt i den virkelige verden. Hver femte bruger fandt det ligeledes mere pinligt at være kærester med en, de kendte via onlinedating i forhold til en, de havde mødt på anden vis. Grunden til de har det sådan, er ifølge internetpsykolog Anders Coldning-Jørgensen, at vi ikke kan slippe tanken om, at et forhold er langt mere romantisk, når det opstår ud af den blå luft. Han mener altså, at pinligheden opstår, fordi onlinedating er meget nytteorienteret og bryder illusionen om den klassiske, romantiske kærlighed, der opstår pludseligt.

Gennem tiden har jeg også hørt en masse fordomme om onlinedating. For når man går på en uddannelse, hvor der er enormt mange potentielle partnere, kan det virke underligt, at man benytter sig af en eller flere datingportaler for at finde en kæreste. Det signalerer jo, at man ikke er social. Derfor kan jeg sagtens relatere til den følelse af pinlighed, som folk oplever i forhold til onlinedating.

Heldigvis skriver vi på nuværende tidspunkt 2016 på kalenderen, hvor de nyeste undersøgelser omhandlende onlinedating giver et andet billede af folks holdning til konceptet. Her viser en undersøgelse fra Yougov foretaget for metroxpress i 2014, at langt de fleste (79 %) vil være ærlige omkring det, hvis de fandt deres næste kæreste gennem onlinedating. Ifølge sociolog og forsker i netdating Casper Radil er det heller ikke længere et tabu at sige højt, at man har mødt hinanden på nettet.

På trods af det er der et stykke vej endnu, for når man spørger Radil, er det stadig et tabu at benytte sig af traditionelle dating-portaler som ung, mens dette er fuldt accepteret, når du er i trediverne og fyrrene. For er du mellem 18-20 år, er der stor sandsynlighed for, at du ikke vil være åben omkring det, hvis du har en profil på eksempelvis Match.com eller lignende. Det skyldes angiveligt fordommen om, at det er personer, der er socialt akavede, der opretter en datingprofil i stedet for at lede efter kærligheden i ens omgangskreds. Radil mener derfor, at det er nemmere for de unge at forholde sig til Tinder, da appen er bundet op på et socialt netværk, hvilket gør den uformel.

At pynte på ens eventyr med onlinedating

Vi er altså kommet tættere på at være en del af et samfund, hvor onlinedating er acceptabelt. Alligevel vælger nogle folk stadig at pynte på deres eventyr med onlinedating, ifølge Radil.

Eksempelvis udelader folk online-delen, hvis deres første date finder sted på en café eller lignende. Derudover er der de mere erotiske sider, som f.eks. Scor.dk, hvor nogle vælger at sige, at de har mødt hinanden på et andet datingsite for at normalisere den datingportal, man har anvendt.

Fordi Tinder er en app, der fungerer ved at præsentere en for andre brugere indenfor en vis radius, vil man sikkert også høre folk sige: “Vi brugte Tinder til at møde hinanden” frem for “Vi mødte hinanden på Tinder”.

En tredjedel af befolkningen møder hinanden online, så hvorfor siger vi det ikke bare som det er? I krig og kærlighed gælder alle kneb – inklusiv onlinedating. Også selvom det ikke virker helt så romantisk, som et tilfældigt møde.

Har du nogle spørgsmål til onlinedating, vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at besvare dem, hvis du sender dem til mf@missgrey.dk

– Miss Felicity.

Se Også